Dezvăluire incendiară a jurnalistei Sorina Matei: Cine este fostul procuror DNA audiat în Comisia SRI

Dezvăluire incendiară a jurnalistei Sorina Matei: Cine este fostul procuror DNA audiat în Comisia SRI

Jurnalista Sorina Matei dezvăluie cine este procurorul audiat săptămâna trecută în Comisia parlamentară de control al activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI).

„Procurorii DNA daţi afară din DNA din cauza presiunilor SRI în dosare încep, în sfârşit, să vorbească”, afirmă jurnalista, care susţine că procurorul audiat de parlamentari este George Nica.

„Procurorul DNA care a vorbit în faţa comisiei SRI este George Nica. Procurorului a plecat din DNA pentru că nu a acceptat presiunile SRI în dosarul lui Ion Prioteasa, şeful CJ Dolj. Procurorului i s-a spus de şefii lui din conducerea DNA, şef şi adjunct, era la secţia a II-a atunci, ca trebuie să facă percheziţii la CJ Dolj, într-un dosar instrumentat cu SRI, pentru că aşa considera SRI necesar, iar procurorul nu credea că sunt necesare percheziţiile în cauză. Procurorul având dreptate, de dosar alegându-se între timp praful.
Ca atare, la acea vreme, lui George Nica i s-a luat dosarul cu Prioteasa de către şeful său, de la secția II, s-a dat la secţia I, coordonata practic de doamna K, au fost făcute percheziţiile aşa cum a insistat SRI, iar de dosar bineinteles ales praful, nici acum nimic nu a fost trimis în judecată. De 5 ani!
Ca să tacă, procurorul, care era destul de bun, a fost uşuit din DNA pe motiv că şi-a pierdut laptopul în concediu. Apoi ca să se asigure toată lumea că omul nu zice nimic, conducerea DNA i-a făcut mai multe sesizări la inspectia judiciară, toate respinse, pentru că erau numai prostii. Procurorul s-a transferat la sfârşitul de 2013 în DIICOT/aprobată de CSM în ianuarie 2013, dupa povestea cu percheziţiile cerute de SRI şi făcute, acum este şef serviciu judiciar la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
Procurorul Nica a fost pe lista semnatarilor care au dorit criterii de transparenţă şi competenţă în numirea pentru şefia DNA în 2013, pe poziţia 10″, a scris, marţi, Sorina Matei, pe pagina sa de Facebook.

Dezvăluirile jurnalistei vin după ce, tot marţi, Claudia Manda, preşedintele Comisei, a anunţat că săptămâna trecută a fost audiat un fost procuror DNA pe tema unui dosar în care este vizat un preşedinte PSD de Consiliu Judeţean.

Manda nu a vrut să dezvăluie numele procurorului şi nici al preşedintelui Consiliului judeţean şi a precizat că audierea a intervenit după o sesizare referitoare la modul de instrumentare a unui dosar care ar fi vizat fapte de corupţie.

„Speţa pe care o aveam de documentat viza interacţiunea dintre ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii pe un caz de corupţie. Sesizarea la vremea respectivă era că ofiţerii SRI i-ar fi solicitat procurorului să facă percheziţii într-o speţă în care era vizat un preşedinte de Consiliu judeţean PSD. Ne-a confirmat domnul procuror că a existat această discuţie în care ofiţerii SRI care făceau parte din acea echipă comună pe speţa respectivă i-ar fi spus, i-ar fi sugerat că s-ar impune măsura percheziţiei. Domnul procuror a spus că nu a simţit-o ca pe o presiune, dar a existat această discuţie şi că a explicat la momentul respectiv că nu era oportună măsura percheziţiei, pentru că, pe baza sesizărilor primite de la SRI şi pe baza interceptărilor pe care le aveau, nu existau suficiente fapte şi dovezi ca să meargă mai departe. Spunea că pe vechiul Cod penal măsura percheziţiei ar fi trebuit să fie ulterioară momentului în care persoana respectivă ar fi trebuit să fie urmărită penal, nu in rem”, a explicat Manda, citat de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`