Procurorii vedetă se întrec în probleme penale: Emilian Eva, Alina Bica sau Lucian Papici, alături de cei pe care i-au trimis după gratii (VIDEO)

Procurorii vedetă se întrec în probleme penale: Emilian Eva, Alina Bica sau Lucian Papici, alături de cei pe care i-au trimis după gratii (VIDEO)
Foto: observatorulph.ro

S-au remarcat prin instrumentarea unor dosare grele, unii chiar au dat condamnări istorice, însă au ajuns acum să fie ei înşişi acuzaţi de fapte penale. Sau dimpotrivă, au ales să se retragă la timp şi să se pensioneze peste noapte. Ca o dovadă că nici procurorii nu sunt intangibili, la fel ca şi greii pe care i-au anchetat. Emilian Eva sau Alina Bica au lucrat la cazuri sonore pentru ca acum să stea alături de cei pe care i-au trimis după gratii.

Cel mai recent exemplu de decădere îl reprezintă Lucian Papici, unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul referendumului în urma căruia Liviu Dragnea a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. Papici l-a trimis după gratii pe fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş şi a anchetat şi dosarul Zambaccian, care a dus la condamnarea lui Adrian Năstase.

După această pleiadă de grei condamnaţi, credibilitatea procurorului Papici începe să se clatine. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea a două dosare penale închise de DIICOT care îl vizează pe acesta. Într-unul, Lucian Papici ar putea fi anchetat pentru utilizarea ilegală a unor dispozitive informatice şi violarea secretului corespondenţei. El ar mai putea fi acuzat şi de trafic de influenţă pentru că fi intervenit la DIICOT Timişoara pentru închiderea unui caz de trafic de minori ce privea clubul vărului său, scriu jurnaliştii de la România Curată.
Magistratul DNA care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în dosarul ICA o duce şi mai rău. Emilian Eva, supranumit „Cattani de Iași”, se află în arest pentru luare de mită, spălare de bani şi fals. Eva ar fi primit şpagă tablouri de la un medic ca să îi închidă un dosar.

Şi mai răsunător este cazul Alinei Bica. Fosta şefa a DIICOT este judecată în trei dosare penale şi arestată în ultimul dintre ele. Înainte însă de a o comite şi ea, Bica a instrumentat dosarele fraţilor Iancu, Ovidiu Tender şi Corneliu Iacobov, aflaţi acum cu toţii în puşcărie fiind condamnaţi la ani grei de detenţie. Alţi procurori cu dosare răsunătoare în mână s-au retras subit din activitate. De exemplu, Mariana Alexandru. După ce a lucrat la cazurile Năstase, Cătălin Voicu şi Monica Iacob Ridzi în urma căruia fostul ministru PDL a fost condamnat la 5 ani de detenţie, procuroarea s-a pensionat la numai 56 de ani, fără nicio motivaţie publică. Surse judiciare spun că Marianei Alexandru i s-ar fi reproşat lipsa de activitate în dosarul Gala Bute.

Şi Adriana Cristescu a ieşit din magistratură prin pensioare, tot în deplină tăcere. Ea era vizată de o sesizare către Inspecţia Judiciară pentru că i s-ar fi reproşat că ar fi tergiversat părţi din dosarele Hidroelectrica şi Rompetrol. Fostul senator PNL, Sorin Roşca Stănescu, fostul ministru PC al Economiei, Codruţ Sereş au fost trimişi în judecată de însăşi Cristescu. Procuroarea s-a oprit însă aici, astfel că alte segmente din cele două mari dosare s-ar fi prescris, scriu jurnaliştii de la România Curată.

Procurorii vedetă se întrec în probleme penale