Procurorul general: Declarațiile venite de la Lukoil pun presiune pe procuror (VIDEO)

Procurorul general: Declarațiile venite de la Lukoil pun presiune pe procuror (VIDEO)

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, consideră că amenințările cu retragerea din România venite din partea conducerii Lukoil pun presiune pe procuror.

Întrebat cum comentează anunțul Lukoil, care a arătat că va închide rafinăria de la Ploiești dacă până vineri nu se ridică sechestrul pus pe unele cantități de petrol, Tiberiu Nițu a răspuns: „Această declarație este de natură să pună presiune pe procuror și să-l timoreze”.

În plenul CSM s-au discutat afirmațiile premierului Victor Ponta de luni, când acesta a atacat procurorii care au impus sechestru în dosarul Lukoil. „Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea”, a spus luni Ponta.

Situaţia de la Lukoil vine după ce Parchetul a pus sechestru pe carburanţii Lukoil într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.  Acuzată că a prejudiciat statul cu 230 de milioane de euro, compania s-a trezit cu poprire pe stocurile de materii prime, conductele de transfer şi rezervoarele în valoare de un miliard de lei. Ulterior sechestul a fost ridicat şi pus pe alte bunuri astfel încât rafinăria să-şi poată continua activiatea. Cu toate acestea conducerea grupului rus susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate şi că nu i s-a prezentat, de către procuratură, niciun document din care să reiasă vreun prejudiciu.

Surse din domeniul energiei au declarat pentru HotNews că Lukoil voia să renunţe la rafinaria Petrotel din România indiferent de problemele din justiţie.

Procurorul general Tiberiu Nițu, despre dosarul Lukoil