Procurorul General, Gabriela Scutea, despre dosarul ”10 august”: Toate actele dosarului vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic. Înțeleg emoția publică (VIDEO)

Procurorul General, Gabriela Scutea, despre dosarul ”10 august”: Toate actele dosarului vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic. Înțeleg emoția publică (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a avut o primă reacție după ce dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT. Procurorii au anunțat, miercuri declinarea unei părți din anchetă în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. În rechizitoriu, fostul ministru de Interne Carmen Dan este contrazisă de DIICOT, care dă sentinţa: nu a fost o lovitură de stat.

Procurorul general al României, prima reacție după clasarea unor părți din dosarul ”10 august”

”Acest dosar, cunoscut cu denumirea de ”10 august”, în continuare, se derulează pentru stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzațiilor și a sesizărilorformulate din oficiu privind agresiunea asupra cetățenilor care au participat la protest.

În anul 2018, reprezentanții Jandarmeiei au sesizat DIICOT referitor la acțiunea protestatarilor, sesizarea fiind susceptibil de încadrare ca acțiuni împotriva ordinii constituționale (…). Această încadrare atrage competența exclusivă a DIICOT, iar cercetarea faptelor, împreună cu cele de abuz în serviciu, respectiv de purtare abuzivă, comise de personalul MAI, inclusiv cu funcție de conducere, a fost o opțiune a procurorilor militarei, care au dispus declinarea către DIICOT, iar DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor la un loc. (…)

În acest context procedural, adoptarea soluției, inclusiv pentru infracțiuni de abuz în serviciu sau purtare abuzivă era posibilă și legală. Am reținut că ordonanța emisă structurează două planuri: acela al unui subiect pasiv colectiv, care a fost reprezentat de mulțimea protestatarilor, privită ca întreg, și un plan al subiecților individuali, în special persoane care au fost agresate după ora 23.00, în momentul în care a fost dispersată mulțimea de oameni din Piața Victoriei.

Această ordonanță a DIICOT are 235 de pagini. Din parcurgerea ei sumară, rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță în anumite zone din piață, au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestanților și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei în contextul misiunii de ordine publică din Piața Victoriei, ca elemente contextuale, și nu elemente de abuz în serviciu.

Analiza faptelor, efectuată în ordonanță, are deschisă procedura contestării pe cale ierarhică, are deschis accesul la studiul dosarului de către persoanele interesate și posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi, care pot să determine redeschiderea cercetărilor.

Înțeleg emoția publică suscitată de acest dosar. Procurorii au obligația ca, întotdeauna, să administreze probele în mod imparțial și complet. (…) Toate actele dosarului vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic”, a spus Gabriela Scutea.

Jandarmii care au comis abuzuri asupra protestatarilor, anchetați de procurorii de la Parchetul Militar

La aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au dat o soluție în dosarul violențelor din 10 august: nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susțineau Carmen Dan, fostul ministru al Internelor, şi Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet.

Şefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală, însă mai mulţi jandarmi care au au comis abuzuri sau care i-au lovit pe protestatari vor fi anchetaţi de Parchetul Militar, pentru purtare abuzivă.

„S-au înregistrat și situații în care jandarmi, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari, fapt pentru care a fost dispusă declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe