Producătorii, obligați să scrie pe etichetele produselor și pe meniurile din restaurant dacă alimentele pot provoca alergii

Producătorii, obligați să scrie pe etichetele produselor și pe meniurile din restaurant dacă alimentele pot provoca alergii
Foto: lideruldeopinie.ro

Producătorii vor fi obligați, începând din luna decembrie, să scrie pe etichetele produselor dacă pot provoca sau nu alergii, relatează Gândul.

Astfel, din decembrie va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene potrivit căreia, restaurantele, tavernele sau cantinele vor trebui să aibă menţionat în meniu dacă au folosit ingrediente cu potenţial pericol pentru alergici.

Actul normativ se va aplica şi în cazul alimentelor ambalate. De exemplu, pe etichetele biscuiţilor va fi menţionat şi dacă există urme de ouă, gluten, alune sau lapte, ingredinte considerate alergene.

 Decizia a fost luată după ce zeci de persoane au ajuns la spital în şoc anafilactic pentru că au mâncat diferite preparate fără să ştie că printre ingredintele de bază se aflau şi substanţe alergene.

Pe lista ingredientelor alergene figurează glutenul, crustaceele, moluştele, peştele, alunele, lupinul, alunele de pădure, soia, ouăle, laptele, ţelina, muştarul, susanul şi dioxid de sulf.

„Cea mai mare intoleranţă este la lactoză, poate provoca indigestie, arahidele pot duce chiar la şoc anahilactic, fructele de mare dau alergie multora”, a spus dr. Brânduşa Petrutescu, medic alergolog.

De asemenea, vor fi adăugate și alte informații.

„Se introduce lotul din care face parte, ţara de origine, valoare nutriţională”, a declarat Viorel Morarescu, ministerul Agriculturii.

 De exemplu, în cazul unui iaurt se va trece numărul de calorii atât pe porţie, cât şi pe suta de grame, la fel şi grăsimile, zaharurile şi cantitatea de sare.

Cine nu se conformează riscă să fie amendat de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.

Ultima oră
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă