Producătorii, obligați să scrie pe etichetele produselor și pe meniurile din restaurant dacă alimentele pot provoca alergii

Producătorii, obligați să scrie pe etichetele produselor și pe meniurile din restaurant dacă alimentele pot provoca alergii
Foto: lideruldeopinie.ro

Producătorii vor fi obligați, începând din luna decembrie, să scrie pe etichetele produselor dacă pot provoca sau nu alergii, relatează Gândul.

Astfel, din decembrie va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene potrivit căreia, restaurantele, tavernele sau cantinele vor trebui să aibă menţionat în meniu dacă au folosit ingrediente cu potenţial pericol pentru alergici.

Actul normativ se va aplica şi în cazul alimentelor ambalate. De exemplu, pe etichetele biscuiţilor va fi menţionat şi dacă există urme de ouă, gluten, alune sau lapte, ingredinte considerate alergene.

 Decizia a fost luată după ce zeci de persoane au ajuns la spital în şoc anafilactic pentru că au mâncat diferite preparate fără să ştie că printre ingredintele de bază se aflau şi substanţe alergene.

Pe lista ingredientelor alergene figurează glutenul, crustaceele, moluştele, peştele, alunele, lupinul, alunele de pădure, soia, ouăle, laptele, ţelina, muştarul, susanul şi dioxid de sulf.

„Cea mai mare intoleranţă este la lactoză, poate provoca indigestie, arahidele pot duce chiar la şoc anahilactic, fructele de mare dau alergie multora”, a spus dr. Brânduşa Petrutescu, medic alergolog.

De asemenea, vor fi adăugate și alte informații.

„Se introduce lotul din care face parte, ţara de origine, valoare nutriţională”, a declarat Viorel Morarescu, ministerul Agriculturii.

 De exemplu, în cazul unui iaurt se va trece numărul de calorii atât pe porţie, cât şi pe suta de grame, la fel şi grăsimile, zaharurile şi cantitatea de sare.

Cine nu se conformează riscă să fie amendat de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`