Prof. dr. Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor din Bucureşti): Numai în Capitală sunt 900 de posturi de medici vacante. Ele trebuie deblocate! Personalul e epuizat, suprasolicitat. Actul medical poate suferi (VIDEO)

Prof. dr. Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor din Bucureşti): Numai în Capitală sunt 900 de posturi de medici vacante. Ele trebuie deblocate! Personalul e epuizat, suprasolicitat. Actul medical poate suferi (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

SANITAS a anunțat grevă generală în spitalele din Capitală, în luna februarie, deoarece numai la nivelul unităților sanitare din București sunt peste 900 de posturi de medici blocate, iar personalul existent este efectiv epuizat. Guvernul e acum așteptat să dea un memorandum pentru deblocarea acestor posturi, astfel încât să fie organizate concursurile de angajare.

Mai multe explicații au venit de la prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, în cadrul emiisunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

Prof. dr. Cătălina Poiană, despre deficitul de medici din spitalele din București

„Sunt în măsură să vorbesc despre cifrele care se referă la posturile de medici vacante în spitalele din Capitală, cirele sunt surprinzător de mari. La spitalele din subordinea Ministerului Sănătății sunt circa 500 de posturi de medici vacante, iar la unitățile sanitare care sunt în subordinea ASSMB există aproximativ 390 de posturi vacante. Deci, per total, doar pentru medici la nivel de București e un deficit de 900 de posturi în sistemul de stat.

Având în vedere că angajările au fost înghețate la mijlocul anului trecut, singura modalitate ca acestea să fie ocupate e aprobarea Memorandumului despre care se vorbește, cel înaintat de Ministerul de Finanțe, atât de Ministerul Sănătății, cât și de Ministerul Dezvoltării.

Cred că e o prioritate, că e singura modalitate prin care asigurăm o bună funcționare a spitalelor și ați văzut în repetate rânduri tot felul de elemente de la camerele de gardă, unde personalul medical e insuficient. Medicii sunt suprasolicitați și, din cauza epuizării, actul medical poate suferi și pot să fie întârzieri în acordarea asistenței medicale.

Pe de altă parte, facilităm integrarea în sistem a tinerilor care au promovat examenul de medici specialisti și care, la nivel național, sunt 4.500 – o cifră bună, care ar fi o gură de oxigen pentru sistemul sanitar”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Ce nemulțumiri mai are personalul medical

„Decizia de a declanșa o grevă e în dreptul sindicatelor, iar probleme legate de sistemul de sănătate sunt complexe. E blocarea acestor posturi, nu doar pentru medici, ci și restul personalului medical – e un deficit de ordinul sutelor chiar peste mie pentru asistenții medicali la nivelul Capitalei.

Problemele de salarizare pot și ele să constituie nemulțumiri, nu neapărat în ce privește medicii, că salariile lor sunt mai bune, cât privește plata gărzilor care nu a fost reînnnoită la anul 2024.

Sunt și lucruri care trebuie făcute în ce privește dotarea spitalelor și asigurarea unor condiții de lucru care să permită personalului medical să pună în aplicare ce a învățat în școală”, a mai declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`