Profesorii se tem că elevii îi vor înregistra la cursurile online. Monica Anisie: Vom elabora un document pentru a-i liniști pe colegi, dar nu asta trebuie să-i sperie. Să ne concentrăm pe predare

Profesorii se tem că elevii îi vor înregistra la cursurile online. Monica Anisie: Vom elabora un document pentru a-i liniști pe colegi, dar nu asta trebuie să-i sperie. Să ne concentrăm pe predare
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți seară, că mai mulți profesori și-au manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că elevii le pot înregistra și stoca orele predate online. Anisie a susținut că Ministerul și Autoritatea pentru Protejarea Datelor cu Caracter Personal vor lucra la un document comun „pentru a-i liniști pe colegi”. Pe de altă parte, a precizat că altele ar trebui să fie preocupările cadrelor didactice, nu faptul că sunt înregistrate de elevi.

„Au fost mai multe astfel de mesaje primite la Minister. De asta vreau să vă spun că, azi, colegii au avut o întânire cu reprezentanți de Autoritatea pentru Protejarea Datelor cu Caracter Personal. Vom veni cu un document comun pe care îl vom prezenta public, pentru a-i liniști pe colegii noștri sau pe părinți cu privire la protejarea datelor.

Nu asta trebuie să-i sperie pe colegii mei profesori, din contră, trebuie să ne concentrăm pe predare, pe a discuta mult cu părinții. Aam recomandat asta, să discute profesorii cu părinții, cu elevii, să-i întrebe cum se simt, ce doresc, să le facă recomandări. Toți trebuie să punem umărul”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, pentru Digi24.

Monica Anisie, despre modul în care se va desfășura învățământul în sistem hibrid

Tot marți, ministrul Monica Anisie a declarat că părinții vor putea opta pentru școală exclusiv online doar în situațiile în care copiii au o boală, iar o eventuală infectare cu coronavirus o va agrava, sau dacă în familie există persoane incluse în categoriile de risc.

Anisie a mai spus că și ea se gândește cum își va organiza activitatea, astfel încât să le predea simultan și elevilor prezenți în clasă, și celor rămași acasă și conectați online.

„Fiecare profesor trebuie să se adapteze. Ministerul Educației a elaborat acele repere metodologice. Recunosc, din postura de cadru didactic, mă gândesc cum să structurez activitatea, astfel încât să parcurg programa în 50 de minute. Va fi o perioadă în care trebuie să ne adaptăm situației. Poate va trebui să ne gândim să reșezăm organizarea activității didactice în această perioadă. Sincer, sincer vă spun și eu mă gândesc cum aș putea să-mi țin lecția din 14 septembrie cu elevii mei”, a mai spus Anisie, pentru Digi24.

Scenariile de începere a anului școlar:

  • Scenariul verde: Toți elevii vor veni în clase
  • Scenariul galben: Vor reveni fizic la ore toți preșcolarii, elevii claselor primare și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În schimb, elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor fi împărțiți: jumătate vor veni la școală, jumătate vor sta acasă și vor asista la lecții online. La una – două săptămâni, se va face rotația între cele două categorii.
  • Scenariul roșu: Toți elevii vor rămâne acasă. Lecțiile se vor preda online

Ministerul Sănătății a publicat, luni, rata de infectare cu coronavirus în fiecare localitate din România.Documentulinclude datele în baza cărora fiecare școală va decide în care dintre cele trei scenarii își va relua activitatea.Potrivit ratelor de incidență din 7 septembrie, 43 de localități din România se încadrează în scenariul roșu, 410 în cel galben și 2.728 în cel verde.