Proiect: Filmările cu camerele de bord, probe legale

Proiect: Filmările cu camerele de bord, probe legale
Foto: Captură Digi24

Un deputat USR a depus un proiect de lege care prevede că filmările făcute de camerele de bord ale șoferilor vor deveni probe. În prezent, conducătorii auto care încalcă legislația pot fi amendați doarîn baza probelor furnizate de radar sau dacă poliţistul a văzut personal momentul în care legea a fost încălcată.

”Dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții pe baza probelor video pe care le trimit participanții la trafic. Să înregistreze cu camerele de bord sau cu telefonul o contravenție și să o poată sesiza poliției”, a declarat deputatul USR Mihai Botez, citat de Digi24.

Avocații, însă, prevăd că vor apărea alte probleme: ”Nu poate nimeni să fie sigur de ceea ce a surprins, atât cu privire la stabilirea locului exact al faptei, cât și la durata, ora la care s-a întâmplat, deoarece aparținând unei persoane fizice, poate să umble la acele dovezi și le poate modifica”.

În principiu, polițiștii sunt de acord cu ideea deputatului, dar și ei atrag atenția că ar putea exista abuzuri: ”Vor exista comportamente de tip „vigilante”, vor exista abuzuri sau încercări de a se crea abuzuri. Bineînțeles, resursa umană, pentru că vei avea nevoie de o masă foarte mare de polițiști pe care trebuie să-i extragi dintr-un alt loc”.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică în următoarele două săptămâni.

Tags: