Protest al avocaților. În județul care stă cel mai bine la respectarea termenelor, peste 350 de avocați au refuzat să intre în sala de judecată

Protest al avocaților. În județul care stă cel mai bine la respectarea termenelor, peste 350 de avocați au refuzat să intre în sala de judecată
Sursa foto: Pixabay

Peste 350 de avocați din Arad, județul care stă cel mai bine la respectarea termenelor de judecată, au refuzat să intre miercuri în sălile de judecată, potrivit Adevărul.

Protest al avocaților din Arad și alte zone ale țării

Acțiunea de protest a fost intitulată „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Astfel, avocații au vrut să atragă atenția asupra principalelor probleme din sistem.

„În Arad stăm mai bine decât ceilalți colegi din țară. Nu înseamnă că totul este perfect. Sunt probleme, care nu țin de autoritățile locale, de conducerea Baroului din Arad, de conducerea Tribunalului Arad, de parchetele locale. Vrem, nu vrem, ajungem să vorbim și despre bani. Noi facem și un serviciu public. Orice persoană, orice arestat care nu are posibilități financiare, dar statul conisderă că are nevoie de un avocat din oficiu beneficiază de asistență gratuită, pe onorarii care sunt modicie față de ce se plătește pe o piață concurențială. În momentul în care nici măcar acele onorarii nu sunt plătite există o nemulțumire clară și justificată a colegilor noștri”, spune avocatul Andrei Ioniță, decan al Baroului Arad.

Barorurile membre și întregul corp al avocaților, nu numai cei din Arad, au analizat miercuri cele mai mari provocări din sistem, care afectează și alte categorii din sector.

Avocații au intrat în sălile de judecată doar pentru proceduri urgente.

Finalitatea urmărită a fost aceea de a sesiza aceste «vulnerabilități» factorilor decizionali, în vederea identificării soluțiilor optime, altminteri, vulnerabilitățile potențiale urmând a se transforma, în mod previzibil, în tot atâția factori de dezechilibru sistemic, cu afectarea tuturor participanților la înfăptuirea actului de justiție și, în principal, a justițiabililor. În cadrul mesei rotunde organizată la sediul Baroului Arad, am expus conducerii Tribunalului Arad sau Judecătoriei Arad principalele probleme cu care se confruntă avocații care-și desfășoară activitatea la instanțele din județ”, a mai spus Andrei Ioniță, potrivit Adevărul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe