Protest în fața Ministerului de Externe: Manifestanții, nemulțumiți de cum s-au organizat alegerile în diaspora (VIDEO)

Protest în fața Ministerului de Externe: Manifestanții, nemulțumiți de cum s-au organizat alegerile în diaspora (VIDEO)

Sute de persoane protestează, duminică seară, în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe, față de proasta organizare a primului scrutin al alegerilor prezidențiale în afara țării, unde sute de persoane nu au reuşit să-și mai exercite dreptul de vot, deși au așteptat la coadă ore întregi.

Protestatarii spun că sunt solidari cu diaspora și cer prelungirea votului până când toți cetățenii români care încă așteaptă la coadă ajung să voteze.

Oamenii scandează lozinci ca „Vor să voteze, lăsați-i să voteze!” sau „Demisia!”, cerând înlocuirea ministrului Titus Corlăţean din funcţie.

Şi președintele Traian Băsescu a cerut, duminică, demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, precum și a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru proasta organizare a alegerilor în străinătate. (Detalii AICI)

Totodată, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut prelungirea programului în secțiile de votare și demisia ministrului de Externe pentru felul în care au fost organizate alegerile. (Detalii AICI)

Secţiile de votare de peste hotare nu au făcut faţă valului mare de alegători în zeci de locaţii. Numărul mic de cabine de vot, lipsa indicatoarelor către secţiile de votare, dar mai ales faptul că n-au putut să completeze formularele prin care declară pe propria răspundere că n-au mai votat într-o altă secţie, au îngreunat extrem de mult procesul de vot.

De la Roma la Torino, de la Paris la Luxemburg, Dublin şi Bruxelles, zeci de români au trimis mesaje cu cozile kilometrice la care au stat pentru a-şi exercita un drept garantat de constituţie.

În Italia, nu a fost oraş în care oamenii să nu aibă de aşteptat. La Roma, un şir de o sută de oameni a fost fotografiat în faţa secţiei instalată în Accademia di Romania. La Milano, Verona şi Bologna, românii au făcut alte cozi pentru vot.

La Paris, cozile au fost imense. Imaginile primite de la telespectatori arată peste o sută de oameni care încercau să voteze. Aşteptarea a fost atât de lungă însă, încât Ion Ţiriac a renunţat, a luat avionul şi s-a întors în ţară ca să voteze.

Mulţi români din alte oraşe europene au ales însă aşteptarea. Cozi imense apar în pozele din Munchen, Stuttgart sau Viena. Şi în Chişinau s-au format cozi imense. Sute de oameni au aşteptat în faţa Ambasadei României, dar şi la Institutul Cultural Român. Mulţi votanţi au plecat spre una dintre secţiile aflate în afara Chişinăului, iar aglomeraţie a fost şi la Bălţi.

Cu 2 ore înainte de închiderea urnelor, sute de oameni aşteptau încă în faţa Ambasadei, deşi mulţi dintre ei aveau şanse mici să mai voteze. Şi la Luxembourg românii au venit în număr mare să voteze pentru preşedinţia României.

Protest în fața MAE față de modul în care au fost organizate alegerile în afara țării