Protest la Ambasada Rusiei din București, pentru susținerea romilor din Ucraina. Motivul pentru care a fost adus un tanc inscripționat cu litera Z (VIDEO)

Protest la Ambasada Rusiei din București, pentru susținerea romilor din Ucraina. Motivul pentru care a fost adus un tanc inscripționat cu litera Z (VIDEO)
Foto: Facebook @ Clotilde Armand

Platforma Civică Aresel a organizat un protest, luni, la București, în fața Ambasadei Rusiei în România, acolo unde a adus macheta unui tanc marcat cu litera Z pentru a-și exprima nemulțumirea față de cei care au tratat cu ironie vestea că romii din Ucraina au capturat un tanc rusesc.

„Rezistența romilor în fața agresiunilor este un fapt consemnat istoric, iar data de 16 mai se referă în mod specific la un episod de rezistență colectivă și organizată a noastră împotriva nazismului. Astăzi, noi, Platforma Civică Aresel, marcăm, împreună cu romii din România și din Ucraina, rezistența istorică a strămoșilor noștri, dar și cea contemporană, a tuturor romilor din Europa”, a spus unul dintre protestatari.

„La 78 de ani de la evenimentele din Birkenhau, dovada rezistenței trebuie făcută din nou de către cetățenii de etnie romă, care din punct de vedere istoric au fost expuși actelor de rasism și victime ale agresiunilor acelor sisteme”, a continuat el.

Ce a spus protestatarul despre macheta tancului inscripționat cu litera Z

Demonstrantul a explicat ce a determinat Platforma Civică Aresel să aducă macheta cu tancul în fața ambasadei.

„În contextul războiului curent, s-a scos în evidență faptul că romii din Ucraina au furat tancurile rusești, omițând încă o dată faptul că romii se luptă alături de alți cetățeni pentru apărarea țării lor, un fapt firesc consemnat din nou cu ironie în mod stereotipic. Știm despre ei că s-a spus că au furat tancurile rusești, nu că le-au capturat, așa cum s-ar fi spus despre orice alt cetățean ucrainean prezentat eroic. Din acest motiv, fraților și surorilor, simbolic am adus celebrul tanc tras de tractor capturat, în fața agresorului și a opiniei publice.

Urmăriți B1TV.ro și pe