Protest la Sibiu, față de amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal: „Au vândut țara asta și acum, ca să-și bată joc de noi, l-au pus pe criminalul ăsta, aici” (VIDEO)

Protest la Sibiu, față de amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal: „Au vândut țara asta și acum, ca să-și bată joc de noi, l-au pus pe criminalul ăsta, aici (VIDEO)

Aproximativ 200 de persoane au ieșit în Piața Mare din Sibiu, pentru a protesta, după ce o statuie a lui Samuel von Brukenthal a fost amplasată în centrul orașului. Oamenii sunt nemulțumiți de omagiul adus baronului și consideră acțiunea una neadecvată din cauza rolului pe care l-a avut guvernatorul Transilvaniei la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

„Jos statuia!”, „Brukenthal, ucigaș de români” și „Jos, criminalul!” au strigat cei prezenți la protestul organizat în weekend, la Sibiu. Cei mai mulți dintre protestatari au purtat costume naționale și au fluturat steaguri tricolore.

La eveniment s-a intonat imnul național și au fost afișate două bannere care prezentau portretele celor trei conducători ai răscoalei iobagilor de la 1784, respectiv tragerea pe roată a acestora, au fost expuse pentru a sublinia însemnătatea negativă a perioadei de guvernator a Transilvaniei, a lui Samuel von Brukenthal.

Oamenii sunt nemulțumiți, din cauza contextului istoric dur, încărcat de experiențe grele.

„Știți de ce suntem aici? Pentru că Iohannis și tot ce înseamnă guvernarea. Au vândut țara asta și acum, ca să-și bată joc de noi, l-au pus pe criminalul ăsta, aici”, a declarat un protestatar, pentru B1 TV. „Să mute statuia asta de aici! Eventual, să o ducă la muzeu!”, a transmis un alt cetățean nemulțumit.

Gheorghe Funar și Diana Șoșoacă au scandat pentru înlăturarea statuii lui Samuel von Brukenthal, din Sibiu

La manifestație și-a făcut apariția și Gheorghe Funar, care a transmis un mesaj puternic.

„Statuile acestor criminali și cotropitori trebuie demolate, iar numele lor să fie șters de peste tot, de pe teritoriul României”, a declarat Funar.

De asemenea, senatoarea Diana Șoșoacă și cântăreața de muzică populară Veta Biriș au fost prezentă la protest.

„Tatăl meu m-a învățat să-mi iubesc țara și să-mi cinstesc eroii. În memoria tatălui meu fac toate aceste lucruri”, a transmis cântăreața.

În urmă cu o săptămână, atunci când statuia a fost dezvelită, președintele României, Klaus Iohannis a participat și el la ceremonia de inaugurare a monumentului, menit să omagieze memoria lui Samuel von Brukenthal.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
15:35 - Ce pățesc „vaccinații la chiuvetă” dacă doresc să se imunizeze împotriva virusului COVID. „Trebuie să se autodenunțe”
15:30 - Proiectul care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, pentru angajații din instituții și pentru cei din clădirile de birouri a fost respins de Senat. Propunerea merge la Camera Deputaților, for decizional
15:25 - Florin Cîțu, despre introducerea certificatului verde COVID pentru angajați: „Rezultatele le vedem deja în ceea ce privește vaccinarea”
15:22 - PSD nu votează proiectul privind obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă. Adrian Streinu-Cercel: Este greşit ştiinţific
14:56 - Florin Cîțu neagă o înțelegere privind intrarea PSD la guvernare : „O refacere a USL nu este un proiect în acest moment” / „Se poate ajunge ca USR să revină la guvernare, după o discuție față în față”
14:54 - Grupuri de Facebook, realizate pentru comercializarea certificatelor false de vaccinare. Medic din București: Aveți o hârtie şi zero protecție
14:53 - Atentat ISIS în Irak. 11 oameni au murit, iar 13 au fost răniți
14:50 - Planul Olandei pentru 2050: Alternative cu emisii scăzute de carbon
14:17 - Medicul antivaccinist Răzvan Constantinescu, puternic susținător al teoriilor conspiraționiste, neagă în continuare efectele pandemiei, deși mama lui a murit de COVID-19
14:16 - Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor au fost adoptate în Parlament