Au trecut peste trei luni de la alegerile prezidențiale și PSD pare că a uitat de prioritatea anunțată în noiembrie: Votul prin corespondență sau/și electronic.
„A fost greşeala noastră, a mea, a Ministerului de Externe”, spunea Ponta, în decembrie, pe vremea când DNA începuse să ancheteze modul în care au fost sabotate alegerile din străinătate, iar Marian Vanghelie amenința că va dezvălui complotul din spatele acestui sabotaj.
Președintele Klaus Iohannis a insistat pe introducerea votului prin corespondență, dar fără rezultat.
„Ca preşedinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetăţenii mei au garantate drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situaţii precum cea din noiembrie nu au voie să se repete”, a spus Iohannis.
În acest context, jurnalistul Mircea Marian scrie, într-un articol publicat pe EVZ, că “Au trecut peste trei luni de la alegerile prezidențiale și PSD a uitat deja ce a promis după marea spaimă din 16 noiembrie.”
“Ministerul de Externe ar trebui să pregătească un ante-proiect, dar acesta nu a apărut. Nici Autoritatea Electorală Permanentă nu a propus nimic concret. Dimpotrivă, apar tot felul de justificări și explicații de ce nu se poate. Se vehiculează tot mai mult ideea că este ușor să fraudezi votul prin corespondență, că nu există sisteme de siguranță. Șmecheria pe care vor să o inventeze liderii PSD este să-i oblige pe românii din Diaspora să se înregistreze pentru a putea vota prin corespondență sau electronic. Ei știu că asta nu se va întâmpla, că foarte puțini cetățeni aflați peste hotare se vor prezenta, cu câteva luni înainte de alegeri, la ambasade pentru a fi luați în evidență.
În paralel, PSD a mai făcut un gest de nesocotire a celor peste 3,5 milioane români din Diaspora: numărul deputaților care îi vor reprezenta rămâne de patru, iar colegiile senatoriale pentru străinătate sunt doar două. Teoretic, avem 900.000 de alegători din străinătate la un deputat și 1,75 milioane pentru un senator. Rata de reprezentare, pentru circumscripțiile din România, este de circa 70.000 de votanți al un deputat și circa 150.000 la un senator. În realitate, un deputat poate fi ales, în țară, cu 20-25.000 de voturi. În schimb, dacă ne uităm pe prezența de la turul doi al prezidențialelor, în Diaspora s-au prezentat circa 377.000 de alegători.”, a adăugat jurnalistul.
“În spaima sa față de românii din Diaspora, percepuți ca fiind reformiști, de dreapta și puternic preocupați de anticorupție, PSD încearcă din nou să le blocheze participarea la vot. Nu înțelege că nu prezența lor la urne este periculoasă, ci mesajul pe care aceștia îl vor transmite în țară, când vor vedea că Ponta și ai lui vor să-i păcălească din nou.”, concluzionează Mircea Marian.