Radu Banciu, despre discursul lui Mugur Isărescu: Ce legătură are prăjitura cu economia? E ridicol să vorbești de prăjitură și de marinărie când aproape că arde în spatele nostru (VIDEO)

Radu Banciu, despre discursul lui Mugur Isărescu: Ce legătură are prăjitura cu economia? E ridicol să vorbești de prăjitură și de marinărie când aproape că arde în spatele nostru (VIDEO)
Foto: B1 TV

Radu Banciu a vorbit în ediția de miercuri a emisiunii ”Lumea lui Banciu” despre un discurs al guvernatorului BNR, Mugur Iăsrescu, în care acesta, evitând limbajul tehnic, a apelat la o serie de comparații care pot fi pe înțelesul tuturor, pentru a vorbi despre situația economică.

„Această macrostabilitate, stabilitatea prețurilor este precum sănătatea, îți dai seama cât de importantă este, sau sunt, când le pierzi și atunci e prea târziu. Dacă derapează politica fiscală, puneți banca centrală să apese pe frână. Greșit! Ca la o prăjitură bună, dacă pui prea mult zahăr și prea puțin de altceva, nu iese prăjitură, nu compensează zahărul altceva. Nu suntem împotriva relaxării fiscale. Dacă o faci când nu trebuie, când economia crește suficient de mult și mai vii și tu să încerci să sporești viteza cu toate că nu ai motor de viteză mare, când apeși pe accelerație ai ajuns la blană, dar tu vrei să mergi cu 200 la oră, nu iese decât fum, consumi mai mult combustibil, eventual mai faci un accident. Undeva, gena crizei pleacă din anul de succes, ascuns și de multe ori nu ușor de depistat pentru, să zic, un novice, dar acum tehnologia s-a dus extrem de departe, ca în medicina în a depista sâmburele unei crize financiare. Dacă o criză financiară nu este abordată din vreme, boala se duce foarte repede în diverse direcții. Va trebui să învățăm un lucru, cum să lucrăm cu riscurile. Nu o să apară căpitanul chiar într-o furtună mare să vină să strige pe vapor: fugiți. Am mai trăit momentul în octombrie, că nu am văzut criza. Ce puteam să fac? Băi, fugiți toți, că e jale”, a explicat Mugur Isarescu.

”Deci, încercând să dea tot felul de comparații puerile… ce legătură are prăjitura cu economia, ce legătură are o parte a medicinei cu asta, ce legătură are blana, apăsatul pe accelerație, ce legătură are marinăritul cu asta? Deci nimic, nicio idee consistentă. Ăsta este omul care are popularitatea Bisericii, în România. Toate aceste explicații, toate aceste comparații sunt aiurea-n tramvai. (…) Ăsta este un discurs ridicol, să vorbești de prăjitură și de marinărie, când aproape că arde în spatele nostru de atâta prostie”, a comentat Radu Banciu.

Radu Banciu, despre discursul lui Mugur Isărescu