Radu Beligan, adus în foaierul Teatrului Naţional. Maestrul va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu

Radu Beligan, adus în foaierul Teatrului Naţional. Maestrul va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu
foto: stirileprotv.ro

Trupul neînsufleţit al maestrului Radu Beligan a fost adus în foaierul Teatrului Naţional acolo unde cei care l-au iubit îşi pot lua rămas.

Radu Beligan va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu. Cu o activitate artistică întinsă pe șapte decenii, Beligan a fost inclus pe 15 decembrie 2013 în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, informează B1 TV.

Radu Beligan s-a stins din viaţă la spitalul Elias din Capitală. Timp de aproape 80 de ani, maestrul a încântat publicul cu reprezentaţiile sale inegalabile.

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la Galbeni, în apropiere de Roman. Mama sa era originară din Grecia în timp ce tatăl sau era urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. Beligan a studiat Dreptul și Filosofia și a folosit bursa oferită de facultate pentru a-și plăti taxele la Conservator, dar și Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.

Radu Beligan a jucat în zeci de filme și în nenumărate piese de teatru. A fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 si 1969, și director al Teatrului Național Bucuresti, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Romane în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus intr-un top al celor mai puternice o sută de personalități din lume din domeniul divertismentului. Alături de actorul român în clasament s-au regăsit numeroase celebrități de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren și Angelina Jolie.

La împlinirea vârstei de 95 de ani, la 15 decembrie 2013, Radu Beligan a fost introdus în Cartea Recordurilor pentru ca devenise cel mai longeviv actor înca în activitate pe scena unui teatru.