Radu Țincu: Singura posibilitate să nu aducem sistemul de sănătate dincolo de capacitatea lui este să limităm cât mai mult deplasările inutile. Va trebui să ne regândim toate acțiunile zilnice (VIDEO)

Radu Țincu: Singura posibilitate să nu aducem sistemul de sănătate dincolo de capacitatea lui este să limităm cât mai mult deplasările inutile. Va trebui să ne regândim toate acțiunile zilnice (VIDEO)

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a subliniat că evoluția epidemiei de COVID-19 „este foarte mult influențată” de comportamentul social. Chiar dacă au fost implementate anumite restricții, spune acesta, „ele vor trebui să fie dublate de suportul populației”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, despre evoluția epidemiei de COVID-19 în România, în direct pe B1 TV

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național. Întrebat de Irina Petraru, vineri, în direct pe B1 TV, dacă este posibil ca în perioada următoare să fie atins și pragul de 6.000 de îmbolnăviri, Radu Țincu a răspuns: „Sper să n-ajungem acolo. Este evident că măsurile implementate în ultima perioadă o să înceapă să își facă simțită prezența. Vă spuneam că există o latență între momentul instituirii și apariția primelor semnale pozitive, undeva la două, trei săptămâni. Cel mai probabil, în perioada următoare, numărul de pacienți diagnosticați va crește în fiecare zi – nu știu dacă o să depășim chiar pragul de 6.000, însă ceea ce mă îngrijorează foarte mult este evoluția către Terapie Intensivă. Gândiți-vă că în fiecare zi avem o creștere a numărului de cazuri pe secțiile de Terapie Intensivă, în contextul în care observăm și o creștere a deceselor. Oarecum ar trebui să cumulăm creșterea de pacienți din Terapie Intensivă cu cei care din păcate și-au pierdut viața, pentru că acesta este numărul real de pacienți care intră în fiecare zi în secțiile de Reanimare, iar dacă ne uităm la datele din această săptămână, cel puțin la București, toate aceste recorduri pe care le-am obținut în fiecare zi vor determina în săptămâna următoare o creștere a presiunii pe secțiile de ATI din Capitală”.

Întrebat la ce să ne așteptăm mai departe, medicul a declarat: „Evoluția este foarte mult influențată de comportamentul social. Chiar dacă au fost implementate aceste măsuri, ele vor trebui să fie dublate de suportul populației. Trebuie să înțelegem cu toții că în acest moment singura posibilitate să nu aducem sistemul de sănătate dincolo de capacitatea lui este să limităm cât mai mult deplasările inutile, în special în zonele aglomerate. Trebuie să reducem aceste deplasări, mai ales dacă folosim mijloacele de transport în comun. S-a demonstrat științific faptul că în mijloacele de transport în comun aglomerate, mai ales dacă nu se respectă cu strictețe măsurile sanitare, riscul de contaminare este foarte mare. Va trebui să ne regândim toate acțiunile zilnice, săptămânale pe care le avem. Modul în care ne facem cumpărături în această perioadă va trebui să fie mult mai bine gestionat și să nu mergem de mai multe ori pe săptămână să facem cumpărături, și să încercăm să facem acest lucru organizat o dată pe săptămână. La fel, trebuie să ne gândim foarte clar să prioritizăm acțiunile noastre – dacă sunt lucruri esențiale, sigur, să le facem, dar toate activitățile de socializare, activitățile pe care le facem de plăcere să ne gândim de două ori, pentru că la această rată de pozitivare în comunitățile aglomerate, așa cum este și Bucureștiul, este foarte probabil să ne întâlnim în aceste locuri aglomerate cu mai multe persoane care sunt pozitive”.

Tags: