Raed Arafat a declarat că relaxarea restricțiilor de luna viitoare nu este o certitudine: „Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”

Raed Arafat a declarat că relaxarea restricțiilor de luna viitoare nu este o certitudine: „Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat a declarat că dacă situația privind evoluția epidemiei de coronavirus se înrăutățește, atunci procesul de relaxare graduală a restricțiilor ar putea să nu înceapă de la 15 mai. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a insistat ca până atunci românii să respecte măsurile dispuse prin Ordonanțele Militare. Potrivit celui mai recent bilanț, în România au fost confirmate până acum 11.339 de infectări cu COVID-19 și 646 decese. De altfel, autoritățile au subliniat în mod repetat că relaxarea treptată a restricțiilor, după 15 mai, va depinde de evoluția epidemiei, de numărul îmbolnăvirilor și deceselor înregistrate.

Raed Arafat a anunțat că măsurile de relaxare ar putea să nu fie luate din 15 mai dacă situația se înrăutățește

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că relaxarea restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea COVID-19 va depinde de modul în care va evolua epidemia în următoarele două săptămâni. Eliminarea graduală și treptată a restricțiilor nu este o certitudine în acest moment.

El a insistat că, dacă lucrurile se înrăutățesc, măsurile de relaxare ar putea să nu fie luate pe 15 mai: „Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. De asta noi insistăm cu respectarea regulilor. Dacă vedem că situaţia merge altfel decât sperăm, poate că măsuri pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm”.

„Dacă acum începe să dăm măsuri clare care vor fi luate, că asta sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili”, a mai afirmat Arafat, pentru Antena 3.

Raed Arafar a precizat că nu poate anunța de acum care vor fi măsurile de relaxare deoarece totul depinde de modul în care evoluează epidemia. În plus, „sunt unele deziderate pe care nu trebuie să le transformăm în speranţe”. Acesta a mai afirmat că abia peste aproape două săptămâni autoritățile vor putea vedea cum stau lucrurile și ce decizii pot fi luate.

Șeful DSU a îndemnat românii să aibă răbdare și să respecte în continuare dispozițiile autorităților, căci este spre binele lor: „Dacă începem înainte de 15 şi ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic şi brusc ne trezim într-o săptămână, două că avem deja mii de cazuri, ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău pentru ei”.

Epidemie de coronavirus în România – Ultimele măsuri

Din 16 martie, România se află în stare de urgență din cauza epidemiei de COVID-19. Aceasta a fost prelungită, prin decret prezidențial, la mijlocul lunii aprilie și ar urma să fie ridicată la jumătatea lunii mai. Totuși, președintele Klaus Iohannis a insistat permanent că românii trebuie să fie în continuare vigilenți, să respecte până pe 15 mai dispozițiile Ordonanțelor Militare, iar apoi să respecte viitoare reguli dispuse și mai ales măsura distanțării sociale, extrem de importantă în prevenirea COVID-19.

Săptămâna trecută, Iohannis a anunțat că, din 15 mai, românii vor putea ieși din case fără declarația pe proprie răspundere, obligatorie acum, și o vor putea face și pentru alte motive decât cele prevăzute în Ordonanțele Militare. În schimb, vor fi obligați să poarte măști în mijloacele de transport în comun și în spațiile publice închise.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că o mască ar urma săcoste în jurde 2 lei. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susținut că statul, prin intermediul autorităților locale, va furniza gratuit măști oamenilor săraci.

Luni, șeful statului a mai anunțat că, din cauza epidemiei, grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise. Până pe 12 iunie, când se termină anul școlar, cursurile se vor ține online. La rândul său, Monica Anisie, ministrul Educației, a venit cu precizări despre modul în care vor fi organizate anul acesta Bacalaureatul și Evaluarea Națională și a afirmat că pentru semestrul al doilea teze nu se vor mai da.

Tags:
Ultima oră
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)