Raed Arafat a explicat de ce românii primesc atât de târziu mesajele RO-Alert (VIDEO)

Raed Arafat a explicat de ce românii primesc atât de târziu mesajele RO-Alert (VIDEO)
Captură Video - Guvernul României / Facebook

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, în timpul videoconferinței cu premierul Florin Cîțu și prefecții din județele grav afectate de fenomenele meteo extreme, de ce românii primesc atât de târziu mesajele RO-Alert pe telefonul mobil.

SMS-urile ajung la cetățeni doar cu puțin timp înainte, sau chiar în momentul în care fenomenele meteo au început, iar acest fapt pare să depindă și de rapiditatea cu care ANM emite avertizările de tip cod galben, portocaliu sau roșu.

De ce românii primesc târziu mesajele RO-Alert

Raed Arafat a explicat care este mecanismul prin care se trimit mesajele RO-Alert. Secretarul de stat a explicat că românii sunt atenționați cu privire a fenomanele meteo extreme abia în momentul în care ANM emite codurile de vreme rea, iar avertizările de tip „nowcasting” vizează momentul prezent.

„Au fost întrebări de ce mesajele Ro-Alert ajung cu puțin timp înainte de fenomen sau chiar după ce a început fenomenul. Asta este pentru că este fenomen now-casting și se află despre el tot foarte târziu de către ANM. Când ANM ne informează, noi transmitem despre el”, a precizat Raed Arafat, în timpul videoconferinței de marți.

Arafat, precizări cu privire la situația județelor aflate sub cod portocaliu

Secretarul de stat în MAI a anunțat că toate județele afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele zile au prezente, la fața locului, echipele de salvare și reprezentanți ISU.

„Toate județele care sunt sub incidenșa codului portocaliu au la fața locului grupele operative la Inspectoraului General pentru Situații de Urgență activate, inclusiv la nivelul ministerului (…) Tuturor județelor afectate li s-a transmis să solicite orice ajutor au nevoie”, a explicat șeful CNSU.

Urmăriți B1TV.ro și pe