Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, că numărul tot mai mare de infectări cu coronavirus la nivel național nu este o consecință doar a încălcării regulilor de pe litoral, căci măsurile anti-COVID-19 sunt ignorate și în alte zone ale țării. Totuși, el a remarcat faptul că de la o vreme oamenii au început să devină mai atenți. Probabil i-a îngrijorat numărul tot mai mare de cazuri zilnice raportate. Raed Arafat a punctat apoi că există discuții privind posibila limitare a programului la terase, cluburi ori baruri în mai multe zone ale țării, nu doar pe litoral. A mai precizat, de asemenea, că tot mai mulți tineri au lăsat garda jos și s-au infectat, pornind de la falsa premisă că dacă sunt tineri n-are ce să li se întâmple. Arafat a mai spus că la această situație au contribuit și informațiile inițiale, potrivit cărora persoanele cu COVID-19, dar asimptomatice nu transmit virusul. Cercetările ulterioare au demonstrat contrariul. Ba mai mult, „trei zile înaintea apariţiei simptomelor pot să fie zile în care persoana este chiar foarte contagioasă”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că România a ajuns să aibă un număr atât de mare de noi infectări cu coronavirus pentru că regulile nu sunt respectate nu doar pe litoral, ci în numeroase zone din întreaga țară. Acesta a explicat faptul că în multe orașe s-a ajuns la o transmitere comunitară a coronavirusului pentru că normele menite să țină în frâu răspândirea bolii sunt pur și simplu ignorate. În opinia sa, ar trebui luate măsuri în plus acolo unde numărul cazurilor de COVID-19 a devenit îngrijorător de mare.
„Dacă vrem să luăm realitatea, creşterea numărului de cazuri de coronavirus pe plan naţional nu e doar din vina litoralului. Poate acolo sunt unele cauze, dar e clar că în unele zone nu se respectă regulile. Acolo transmiterea este în comunitate şi acolo trebuie să iei anumite măsuri”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.
Întrebat dacă a constatat, totuși, o schimbare de atitudine la români de când numărul de infectări zilnice e tot mai mare, Arafat a răspuns: „Mi se pare că sunt mai atenţi, se vede. Oamenii au înţeles şi au respectat. Un grup care nu respectă a creat probleme. Oamenii sunt şi mai atenţi”.
Arafat a explicat că decizia de a impune purtarea măștii în spațiile deschise aparține autorităților locale, dar închiderea unor activităţi, după un anumit program, este de competența Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Șeful DSU știe că unele județe au luat deja decizii în acest sens, „dar în final asta este la CNSU. În momentul în care se publicată în MO se supune la vot propunerea care poate să fie modificată de către CNSU”.
Raed Arafat a punctat apoi că există discuții privind posibila limitare a programului la terase, cluburi ori baruri în mai multe zone ale țării, nu doar pe litoral.
Raed Arafat a mai susținut că, în ultima vreme, tinerii transmit tot mai mult virusul. Mulți s-au infectat pentru că au lăsat garda jos și nu mai respectă regulile, mânați de campaniile de dezinformare, dar și atrași de faptul că e vară. În plus, parte din ei merg și pe premisa greșită că n-are ce să li se întâmple pentru că sunt tineri și sănătoși.
Arafat a precizat că tinerii au fost și derutați de informațiile inițiale potrivit cărora asimptomaticii nu transmit virusul. Cercetările ulterioare au demonstrat contrariul.
„Dr. Fauci (Dr. Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic al Statelor Unite – n.r.) a declarat că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă sunt tinerii. Au luat-o că ei nu păţesc nimic grav, pe lângă campaniile care îndeamnă să nu respecte regulile, mai e și vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos şi nu mai respectă regulile că zic că pe ei nu-i afectează. A fost o discuţie care a dus pe multă lume în eroare: asimptomaticul transmite, totuşi. Asimptomaticul, poate el nu are nicio problemă, dar el transmite. Studiile arată clar că trei zile înaintea apariţiei simptomelor pot să fie zile în care persoana este chiar foarte contagioasă”, a mai declarat Arafat, pentru Digi24.
Întrebat dacă se impune închiderea localurilor din Centrul Vechi al Capitalei, după ora 23.00, secretarul de stat a răspuns: „Oriunde e zonă de aglomeraţie, într-o locaţie care este cu număr de cazuri zilnic constant, care mai și creşte, unde există răspândire comunitară este recomandat să se reducă contactele”.
Bilanțul epidemiei de coronavirus în țara noastră a ajuns la 50.886 de infectări și 2.343 decese. Asta după ce 1.295 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 39 de pacienți COVID-19 au murit.