Raed Arafat: Cu cât crește numărul cazurilor, la un moment vom avea presiune și pe sectorul sanitar. E posibil să ajungem la 1.000 de pacienți la ATI

Raed Arafat: Cu cât crește numărul cazurilor, la un moment vom avea presiune și pe sectorul sanitar. E posibil să ajungem la 1.000 de pacienți la ATI
Foto: Inquam Photos / George Călin

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat joi că România este în acest moment pe un trend crescător al cazurilor de COVID, motiv pentru care este nevoie de precauție. Acesta a avertizat că va exista preiune pe sistemul sanitar.

Raed Arafat, despre creșterea numărului de cazuri COVID

„Evoluția este continuă, în creștere. Cu cât crește numărul cazurilor, chiar dacă vorbim de o variantă cu mai puțin impact decât Delta, în comunitate mai avem cazuri și de Delta, care coexistă cu Omicron. Cu cât crește numărul cazurilor, la un moment vom avea presiune și pe sectorul sanitar”, a spus Arafat.

Potrivit lui Arafat, situația trebuie monitorizată și adaptată, dar cel mai important este să se respecte regulile de bază.

„Faptul că varianta Omicron are impact mai redus din punctul de vedere al gravității este un lucru foarte pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauți. Nu aș categorisi îngrijorătoare sau neîngrijorătoare. Este o situație care necesită precauție pentru următoarele două – trei săptămâni până atingem vârful, după care vedem că începe să scadă”.

Arafat, despre situația din spitale

Arafat a spus că nu se poate preciza că cifrele în acest moment reprezintă un impact major în țară: „dar sunt unele spitale care au într-adevăr un număr de medici sau de asistenți carantinați, izolați. De aici vin și detașările”.

Totodată, Raed Arafat a anunțat că săptămâna viitoare în secțiile ATI din România ar putea să fie cel puțin 1.000 de pacienți. Joi, la unitățile ATI din țară sunt 731 de pacienți COVID, dar numărul acestora a crescut rapid în ultimele săptămâni.

„Dacă menținem acest ritm, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la Terapie Intensivă”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,

Urmăriți B1TV.ro și pe