Raed Arafat: Evoluția pandemiei arată că nu suntem pe un platou și putem să ne așteptăm și la creșteri mai rapide / Persoanele simptomatice să se asigure că sunt negative înainte să meargă la muncă (VIDEO)

Raed Arafat: Evoluția pandemiei arată că nu suntem pe un platou și putem să ne așteptăm și la creșteri mai rapide / Persoanele simptomatice să se asigure că sunt negative înainte să meargă la muncă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Felul în care a evoluat pandemia de COVID-19 la nivel național în ultima săptămână arată că încă nu suntem pe un platou și ne putem aștepta și la creșteri mari rapide ale numărului de cazuri noi, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, joi, la Palatul Victoria.

Bilanțul de joi a consfințit un nou record negativ de cazuri noi în România, 19.105 depistate în 24 de ore.

Raed Arafat, despre evoluția epidemiei: Există riscul să apară creșteri mai mari decât ce-am văzut în ultimele două zile

„Este o creștere. (…) Asta arată că avem infectări din ce în ce mai multe. Înseamnă că nu ne-am stabilizat, nu suntem pe un platou încă și putem să ne așteptăm la surprize și la creșteri mai rapide. Asta înseamnă ce vedem la acest moment și asta înseamnă că la un moment, dacă ajungem la un număr foarte mare de infectări, putem să ajungem și la un impact pe sistemul sanitar mai serios”, a spus șeful DSU.

Întrebat dacă s-ar putea depăși chiar și cel mai pesimist scenariu lansat de Ministerul Sănătății, cel în care România ar atinge borna de 40.000 de infectări depistate pe zi, Raed Arafat a explicat: „Întotdeauna n-am vrut să dau cifre sau să ajung să spun `ajungem la cifra aceasta sau nu`. Clar suntem în creștere și clar este risc să apară creșteri mai mari decât ce-am văzut în ultimele două zile. Ați văzut, deci am avut și dublare de la o zi la alta. Acum să vedem cum evoluează săptămâna viitoare, dar pregătirea noastră, împreună cu colegii din Ministerul Sănătății, tot sectorul, pregătirea lui este în sensul în care cifrele să crească încă semnificativ mai departe. O să vedem cum va fi evoluția”.

Oficialul a îndemnat persoanele care au simptome să se asigure că sunt negative la SARS-CoV-2 înainte să meargă la serviciu sau înainte să circule cu mijloacele de transport în comun

„Am dat un exemplu, persoanele care sunt simptomatice să rămână acasă până se testează, până sunt sigure că nu sunt pozitive, înainte să meargă la locul de muncă, înainte să circule cu mijloacele de transport în comun, pentru că pot răspândi foarte mult virusul până descoperă la un moment că sunt infectate. Dacă ești simptomatic, testează-te. Dacă ai un test antigen rapid negativ și totuși ești simptomatic, tușești, ai febră, ai probleme respiratorii, fă un test PCR ca să fii sigur că nu ești pozitiv înainte să te duci la locul de muncă și să ne trezim că un întreg birou sau o întreagă secție este bolnavă acasă”, a mai spus Raed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:27 - Cum să alegi cel mai bun uscător de păr pentru tipul tău de păr
15:24 - Diplomatul rus de la Geneva l-a criticat pe Lavrov. Politicianul și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea și de munca mea”
15:15 - Adrian Chesnoiu, despre proiectul de OUG: Este foarte important să știm care sunt stocurile de alimente pe care le are România, să putem profita de anumite oportunități. Baza de date, confidențială (VIDEO)
15:13 - Înalții oficiali germani vor vizita România: „Dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european… ”
14:57 - BMW atrage atenția că interzicerea importurilor de gaze rusești va bloca industria auto: „Nu doar BMW, ci întregul sector se va bloca”
14:54 - Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
14:44 - Adrian Chesnoiu: Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Sunt permanent în contact cu fermierii și procesatorii pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil
14:39 - Volodimir Zelenski, după ce zeci de civili ucraineni au decedat în urma atacului aerian din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”