Raed Arafat: „Nimeni nu are garanția că pandemia se va termina anul viitor”

Raed Arafat: „Nimeni nu are garanția că pandemia se va termina anul viitor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Restricțiile anti-COVID-19, care au debutat în 2020, ar putea continua și după anul 2022, crede Raed Arafat. Șeful DSU a făcut declarațiile după ce a fost provocat să vorbească despre scenariile pentru desfășurarea educației în contextul pandemic.

Reprezentantul Guvernului României a declarat că învățământul online nu este o soluție, pentru că și în acest scenariu, nu există vreo garanție că pandemia va dispărea.

„Dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă, eu nu vă garantez că va sta acasă”, a declaratArafat, la conferința Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. De aseenea, el a explicat că „risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri”.

Raed Arafat: „Apelul UNICEF și apelul tuturor este: primul lucru pe care-l deschizi sunt școlile și ultimul lucru care-l închizi sunt școlile”

„Apelul UNICEF și apelul tuturor este: primul lucru pe care-l deschizi sunt școlile și ultimul lucru care-l închizi sunt școlile. Și acesta are un motiv de lungă durată, nu de moment.

Dacă continuam, pentru că am trecut printr-o perioadă în care școlile au fost închise, școlile au fost pe online, copiii ba făceau, ba nu făceau, în online, dacă mai trece încă un an, și fără pregătire, și fără școală, și cu soluții care putem să le evităm până la o limită – că risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri – dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă eu nu vă garantez că va sta acasă, s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui, cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte, dar nu în școală.

Așa că sunt soluții care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero niciodată, dar în același timp trebuie să pun în balanță și Educația. Dacă Educația o opresc complet al doilea an, intrăm pe online și pe soluții care nu sunt perfecte și care încă trebuie perfectate pentru viitor, și vin și spun că nu începem școala și iarăși întârziem, s-ar putea, pe această logică, nici anul viitor să nu avem școală, pentru că pandemia nimeni nu are garanția că se termină anul viitor, ce variantă apare ce variantă nu. Noi am vorbit pentru găsirea unor soluții de conviețuire și azi, acestea includ vaccinarea, respectarea regulilor și toate celelalte”, a declarat Raed Arafat.