Raed Arafat: Suntem într-un nou val al epidemiei. Dezavantajul e că începem cu peste 900 de bolnavi la Terapie Intensivă

Raed Arafat: Suntem într-un nou val al epidemiei. Dezavantajul e că începem cu peste 900 de bolnavi la Terapie Intensivă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că România a intrat în al treilea val al epidemiei de coronavirus cu peste 900 de bolnavi la Terapie Intensivă, deci suntem într-o situație chiar mai delicată decât la debutul valului 2.

Raed Arafat, despre provocările valului 3 al epidemiei de coronavirus

„Suntem într-o creștere a numărului de cazuri. Nu are nimeni cum să nu recunoască această creștere, și clar că suntem într-un nou val în acest moment. Dezavantajul este că începem la terapie intensivă cu un număr de peste 900 și ceva de bolnavi, comparativ cu valul trecut când erau mai puțini pacienți în terapie intensivă, vreo 500. Pe acolo eram când a început să crească atunci”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

În acest context se impune, a continuat șeful DSU, creșterea capacității de tratare în secțiile de Terapie Intensivă. Dincolo de numărul de paturi, o problemă ține și de personalul specializat insuficient.

„În București am început să lucrăm la instalarea a două unități mobile suplimentare de terapie intensivă care să vină cu o creștere măcar de 16, 20 de locuri în următoarea perioadă la „Victor Babeș” și la „Sfântul Ioan”.

Am început din nou să analizăm detașările și să detașăm personal, pentru că dacă noi creștem numărul de paturi de terapie intensivă, obligatoriu trebuie să muți categorii de personal, cum sunt rezidenți de terapie intensivă, medici specializați să-i mutăm de la spitale mai puțin afectate, unde este un număr mai mare de personal, către spitalele unde vrem să creștem numărul paturilor”, a mai declarat Raed Arafat, pentru Digi24.