Raed Arafat: Vom analiza să vedem ce putem face pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz şi fum în fiecare casă

Raed Arafat: Vom analiza să vedem ce putem face pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz şi fum în fiecare casă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat joi că fiecare casă trebuie să aibă detectoare de gaz şi de fum şi chiar şi stingător şi pătură specială în bucătărie, pentru prevenirea accidentelor grave şi chiar a deceselor provocate de incendii, informează Mediafax.

„Nu există un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz şi fum. Vom analiza să vedem ce putem face ceva pentru ca achiziţia acestora să fie obligatorie, dar să nu devină o povară pentru populaţie. În Marea Britanie au nişte detectoare alimentate de la baterii care sunt de lungă durată, se fixează în tavan şi, dacă este fum sau gaz, se aude un sunet foarte puternic care trezeşte familia şi alertează că este o problemă. Nu vorbim de detectoare sofisticate, ci de unele simple, care pot fi luate, de exemplu, cu câţiva euro”, a declarat Arafat la o conferinţă organizată cu ocazia înnnoirii parteneriatului între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON pentru continuarea proiectului „Împreună pentru siguranţă”.

„Este un proiect la care putem să ne uităm. Nu ştiu dacă instalarea detectoarelor are nevoie de un proiect de lege sau este suficient să convingem populaţia. În alte ţări, montarea detectoarelor de fum şi gaz a redus semnificativ numărul deceselor, pentru că la multe din incendii oamenii mor înaine să ardă pentru că se intoxică cu fum”, a mai precizat secretarul de stat, menționând și că în Marea Britanie un proiect de dotare a caselor cu detectoare de incendiu a fost implementat cu implicarea unor companii. Astfel, pompierii au mers în fiecare casă pentru a se asigura că detectoarele sunt instalate corect.

În acest context, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISGU) Bucureşti, Gabriel Duduc, a explicat că, în România, pompierii nu pot intra în spaţiul privat al oamnilor pentru a verifica dacă detectoarele de fum au fost montate la locul potrivit.

Gabriel Duduc sfătuiește oamenii ca, în situația în care simt miros de gaz în casă, să nu intre în panică, să nu apese întrerupătorul și să nu aprindă brichete sau chibrituri. În schimb, trebuie să deschidă larg ferestrele pentru aerisire şi să părăsească încăperea.