Raportul activităţii SRI pe 2014: Se constată o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri (Vezi documentul INTEGRAL)

Raportul activităţii SRI pe 2014: Se constată o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri (Vezi documentul INTEGRAL)

Pe site-ul Camerei Deputaţilor a fost publicat Raportul privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii pe 2014, documentul fiind unul neclasificat. Acest Raport a fost dezbătut de Comisia parlamentară de control a SRI, urmând a se stabili o dată la care acesta să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

Documentul trece în revistă principalele coordonate ale activităţii derulate de SRI anul trecut, prezentând detalii despre măsurile specifice de prevenire luate de instituţie, cât şi măsurile privind informarea şi sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală.

Raportul activităţii SRI pe 2014 poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputaţilor – AICI

Din acest raport reiese faptul că “SRI nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice”, în pofida situaţiilor complexe care au avut loc în această perioadă. În document se face referire şi la gruparea Statul Islamic, considerată principala ameninţare teroristă la adresa comunităţii internaţionale, dar şi la accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist. În acest context, se precizează că s-a constat “o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri”.

Au fost trecute în revistă şi riscurile atacurilor cibernetice la adresa ţării noastre, reieşind faptul că “nivelul de securitate cibernetică în România e în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată”. De asemea, s-a reliefat faptul că în 2014 şi-au făcut simţită prezenţa şi “agresiunile cibernetice desfăşurate de agresori statali”.

Raportul SRI trece în revistă şi activăţile de contraspionaj, subliniindu-se faptul că evoluţiile geopolitice din 2014 “au  plasat România în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori”. Documentul atrage atenţia asupra ratei scăzute a absorţiei fondurilor europene, considerată a fi “un punct nevralgic pe agenda publică”.

Raportul SRI face referire şi la fenomenul corupţiei, considerat a afecta “în cvasitotalitate sectoarele de importanţă strategică”, considerând că acesta s-a manifestat “predilect” în administraţia publică.

Potrivit raportului, şi în 2014 DNA a continuat să fie unul dintre principalii beneficiari ai informărilor SRI, instituţia antoicorupţie primind 1.229 de informări în acest sens.

Cât priveşte subiectul sensibil al interceptărilor, în raport se arată că, în 2014, au fost puse în executare 44.759 acte de autorizare, principalul beneficiar fiind Ministerul Public şi DNA, cu 42.263 mandate de interceptare tehnică.

Raportul activităţii SRI pe 2014 poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputaţilor – AICI

Ultima oră
22:37 - CS U Craiova caută antrenor de calibru: Trei nume „grele” pe lista oltenilor
22:35 - Claudiu Năsui contrazis de analiștii economici: „Din 100 de lei câștigați, românii rămân cu 34,8 lei în buzunar după plata taxelor”
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta