Raportul Corpului de control la Metrorex: 87% din cheltuielile cu salariile în 2020 au fost sporuri

Raportul Corpului de control la Metrorex: 87% din cheltuielile cu salariile în 2020 au fost sporuri
Foto: facebook.com/pg/metrorexoficial.ro

Acordarea sporului de metrou a fost o măsură abuzivă, întrucât acesta trebuia să se acorde doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, arată raportul Corpului de control al Ministerului Transporturilor. 

Potrivit documentului, publicat luni de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, sporul de metrou se acordă în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază, corespunzător timpului de lucru efectuat şi categoriei de personal.

„Menţionăm faptul că, în vederea evaluării condiţiilor de microclimat, au fost efectuate evaluări periodice privind determinarea parametrilor necesari încadrării în aceste categorii. Cu toate acestea, nu au fost prezentate documente privind îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acordarea sporului de metrou pentru personalul din aparatul central al Metrorex.

Având în vedere aceste aspecte, apreciem că acordarea sporului de metrou tuturor salariaţilor societăţii a fost abuzivă întrucât nu au fost prevăzute cu claritate condiţiile necesar a fi îndeplinite şi nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, se arată în raport. 

Valoarea totală sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei, respectiv 87% din valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei. Cele mai mici salarii din companie sunt între 3-4.000 de lei.

 

Ministerul Transporturilor va sesiza Curtea de Conturi în privința neregulilor descoperite la Metrorex

 

„Considerăm că se impune sesizarea Curții de Conturi a României pentru efectuarea verificărilor în legătură cu aspectele constatate și aplicarea, după caz, a sancțiunilor prevăzute de lege”

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte „in rem” şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

 

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari