Răsturnare de situație în scandalul transplantului de plămâni. Agenția Națională de Transplant susține că Spitalul Sfânta Maria întrunește condițiile necesare pentru astfel de intervenții

Răsturnare de situație în scandalul transplantului de plămâni. Agenția Națională de Transplant susține că Spitalul Sfânta Maria întrunește condițiile necesare pentru astfel de intervenții

Spitalul Sfânta Maria din București îndeplinește poate fi inclus în programul național de transplant a anunțat joi președintele Agenției Naționale de Transplant (ANT); Radu Deac.

Reevaluarea ANT de miercuri a arătat că unitatea respectă condițiile acreditare, iar medicul român Igor Tudorache este de acord să vină de la Hanovra să opereze în spitalul bucureştean.

"Am fost foarte necăjiţi atunci când am fost informaţi de medicii de la Viena că au operat ultimul bolnav, deşi mai aveau pe listă alţi cinci români pentru transplantul pulmonar. Reevaluarea de ieri (miercuri, n.r.) a arătat că la Spitalul Sfânta Maria se menţin condiţiile de la acreditare pentru realizarea transplantului de plămân. De asemenea, Igor Tudorache, medicul român de la Hanovra, a spus că va veni să opereze în Spitalul Sfânta Maria", a precizat Radu Deac, potrivit news.ro.

Reevaluarea Centrului de transplant de la Spitalul “Sfânta Maria” a fost dispusă după ce Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral protocolul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă.

Pentru ca pacienţii români aflaţi pe listă la Viena să nu aibă de suferit până când Spitalul Sfânta Maria va definitiva anumite contracte care au expirat, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant a trimis o scrioare la Eurotransplant, prin care a solicitat prelungirea acordului cu România.

"Am trimis o scrisoare la Eurotransplant prin care am solicitat prelungirea cu un an a acordului privind transplantul de plămâni. Contractul care expiră în 31 martie a fost pe durata a şase luni. Acum noi am anunţat că Spitalul Sfânta Maria întruneşte condiţiile pentru realizarea transplantului de plămân, aşa cum au fost la acreditare, deci, după ce reînnoieşte contractele medicilor, pot să decidă data la care încep să facă transplant de plămân", a adăugat profesorul Deac.

Subiectul acreditării centrului de transplat de la Spitalul Sfânta Maria este motivul unei dispute între fostul ministrul al SănătățiiVlad Voiculescuși primarul general Gabriela Firea. Fostul ministru în 2016 să finanțeze secția susținând că nu îndeplinește condițiile necesare pentru a garanta siguranța pacienților, în timp ce Firea l-a acuzat că e subiectiv și are anumite interese pentru care se opune.

Urmăriți B1TV.ro și pe