Recensământ 2011: Bucureștenii au tendința să migreze spre suburbii, crescând simțitor populația județului Ilfov

Recensământ 2011: Bucureștenii au tendința să migreze spre suburbii, crescând simțitor populația județului Ilfov

Situația economică este un factor important de luat în calcul în cadrul ultimului recensământ, tot mai mulți orășeni luând decizia să se retragă la țară, unde costurile vieții sunt mai scăzute.

Acesta este una dintre explicațiile specialiștilor pentru numărul tot mai scăzut al populației din orașe, în timp ce bucureștenii par să fie tot mai fascinați de zonele periferice ale orașului.

Mulți dintre aceștia au părăsit blocurile din oraș în favoarea complexurilor rezidențiale din apropierea Capitalei, ajutând la o creștere de peste cinci ori a numărului locuitorilor din județul Ilfov.

Dacă până în anul 2000 cercetările sociologice arătau că românii din mediul rural îşi doreau să se mute la oraş, ultimul recensământ a scos la iveală tendinţa inversă. Motivul pentru care mulţi dintre orăşeni înlocuiesc blocurile din oraşe cu casele de la ţară, spun specialiştii, este costul vieţii mult mai scăzut în mediul rural.

„Tendinţa de a migra de la oraşe la sate se menţine de vreo 10 ani. E vorba de oamenii care au moştenit case bătrâneşti şi preferă să se mute acolo după ce ies la pensie. Costul vieţii este mult mai mic într-o astfel de zonă. Cu o pensie care valorează puţin peste 1.000 de lei nu poţi face mare lucru în oraş. Pe când într-o comună, într-o casă bătrânească, dacă mai ai şi o curte şi, deci, un petic de grădină unde poţi creşte câteva legume, te poţi descurca fără niciun fel de problemă”, explică sociologul Mircea Kivu, citat de Adevărul.

Ultimul recensământ a mai scos la iveală şi dezvoltarea surprinzătoare a câtorva regiuni din ţară. Cel mai elocvent exemplu este judeţul Ilfov, a cărui populaţie urbană este de cinci ori mai numeroasă decât era în 2002.

Astfel, dacă în 2002 populaţia totală a judeţului Ilfov era de 300.123, în 2011 aici erau 388.738 de locuitori. Cifrele sunt şi mai elocvente când vine vorba de populaţia urbană care a crescut din 2002 până în anul 2011 de la 30.565 la 167.028 de locuitori. Motivul: complexurile rezidenţiale construite în zonă.

„A fost o modă. Primul complex a fost dezvoltat chiar înainte de 2000 şi, de atunci, românii s-au entuziasmat la gândul suburbiei, aşa cum o înţelegeau ei din fimele americane. Era cumva extraordinar să mergi la serviciu în oraş şi să te poţi întoarce acasă, unde ai şi un petec de grădină şi o piscină şi alte lucruri de care beneficiezi mai greu în oraş”, explică analistul economic Aurelian Dochia, care susţine însă că moda a cam trecut şi că românii încep să-şi dea seama că este din ce în ce mai greu să facă naveta – chiar şi pe distanţe scurte.