Referendum: Secțiile de votare, deschise la ora 7:00. Becali, primul politician care a votat. Oprescu: „Sper să se voteze din dragoste pentru România”

Referendum: Secțiile de votare, deschise la ora 7:00. Becali, primul politician care a votat. Oprescu: „Sper să se voteze din dragoste pentru România”

UPDATE 10.10: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a votat la Şcoala nr. 17 din Bucureşti, el exprimându-şi speranţa că românii vor vota „din dragoste pentru România” şi spunând că „odată şi-odată trebuie să se aleagă şi apele”.

„Astăzi vorbesc românii. Azi vorbesc românii şi ei spun ceea ce vor să aleagă de azi înainte. Pe 10 iunie s-a votat din dragoste pentru Bucureşti. Acuma sper să o facă din dragoste pentru România. După ce votează românii, restul este tăcere, dar hai să fim optimişti şi în acelaşi timp să fim siguri că odată şi-odată trebuie să se aleagă şi apele”, a spus Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

UPDATE 9:25: Președintele interimar, Crin Antonescu, a votat în jurul orei 9:00, la Școala Generală nr. 73 din București, unde a declarat că speră ca la sfârșitul zilei să aplice voința majorității României.

UPDATE 8.50: Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a ajuns la vot la scurt timp după deschiderea urnelor. Alături de soţia sa, Nina, Ion Iliescu şi-a exprimat dreptul constituţional la secţia de votare de la Jean Monnet. Şi tot acolo au ajuns şi membrii familiei Năstase, mai precis Dana Năstase şi cei doi fii ai săi.

Românii sunt asteptaţi la urne, duminică,  pentru a doua oară în acest an. Dacă prima dată şi-au ales primarii şi consilierii locali, de aceasta dată ei se vor exprima cu privire la demiterea preşedintelui. Este, de asemenea, pentru a doua oară, dupa 1989 când şeful statului poate fi înlocuit din funcţie în urma unei consultări populare. Precedentul caz a avut loc în  2007, când alegătorii au respins însă propunerea Parlamentului.

18 milioane 308 mii de oameni sunt asteptaţi astăzi la urne. Pentru a vota aveţi nevoie doar de cartea de identitate sau de paşaport, în cazul în care vă aflaţi în afara ţării.

Printre cei care s-au trezit devreme pentru a ajunge la urne se numără şi europarlamentarul Gigi Becali. Patronul Stelei a venit la sectia de votare direct de la o nuntă.

„Aștept Romania să fie țară, nu teritoriu. Asta aștept. Până acum a fost teritoriu. De mâine o să fie o altă Românie. Şi cât de curând o să fie altceva în ţara asta”, a declarat patronul Stelei.

Becali, la votare: „Aștept ca România să fie o țară”

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22092').select();" id="embed_text_22092" />

Referendumul va fi validat dacă la urne  se vor prezenta cel puţin 9.154.307 alegători. Acest prag a fost depăşit la alegerile locale din 10 iunie când s-au prezentat aproape 11 milioane de oameni. În 2007, la primul referendum pentru suspendarea preşedintelui prezenţa a fost  însă de doar 8 milioane de oameni.

În total, au fost organizate 18.548 de secţii de votare, cu peste 1000 mai multe decât la  scrutinul din 2007. Românii aflaţi în străinătate vor avea la dispoziţie 306 secţii de vot. Ministerul Afacerilor Externe a tipărit în acest sens 600.000 de buletine de vot.

Întrebarea la care sunteţi invitaţi să răspundeţi este „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, Traian Băsescu”. Pentru ca votul trebuie să fie valabil trebuie să puneţi ştampila doar pe unul dintre cele două răspunsuri. Votul va fi luat în considerare şi dacă ştampila depăşeşte limitele pătratului, dar nu şi dacă as fost aplicată pe ambele variante.

Mai multe filtre sunt organizate tocmai pentru a evita fraudarea scrutinului prin vot multiplu. Peste  600 de astfel de filtre sunt amplasate pe parcursul acestei zile în toată țara. În total, 2400 de polițiști vor fi în teren pentru a se asigura că procesul de vot se va desfășura așa cum trebuie.

Primele urne care s-au deschis sunt cele din Noua Zeelandă şi Australia. Din cauza diferenţei de fus orar, cea din Auckland şi-a deschis porţile către alegători încă de aseară, de la ora 22, ora României, în timp ce românii din Canberra, Sydney şi Melbourne au putut vota încă de la ora 00.00. Întreg procesul de votare din afara ţării se va încheia abia mâine la ora 7 după ce ultimele urne din America de Nord şi Canada se vor închide. În total, în străinătate au fost organizate peste 300 de secţii de votare.

Datele privind prezenţa la vot vor fi transmise la ora 11.30 şi  vor fi raportate pentru ora 10.00.

MAI: Nu s-au înregistrat incidente la referendum, până la ora 8

Embed: " />