Regele Mihai I a pierdut în instanță șase hectare de teren din domeniul regal de la Săvârșin

Regele Mihai I a pierdut în instanță șase hectare de teren din domeniul regal de la Săvârșin
Foto: romania-template2.blogspot.com

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca cele șase hectare de teren, revendicate de Regele Mihai I, să rămână în patrimoniul statului. Anterior, o decizie a Curții de Apel Timișoara a decis ca acestea să revină Casei Regale.

Curtea Supermă a emis sentința finală în dosarul în care Regele Mihai I a cerut anularea Ordonanței de Urgență prin care cele șase hectare de la Săvârșin, în județul Arad, au fost trecute în patrimoniul statului, relatează site-ul avocatura.com. În primă instanță, la Curtea de Apel Timișoara, regele a câștigat, însă a pierdut procesul la Curtea Supremă.

În acest dosar, Regele Mihai a cerut constatarea ilegalitătii trecerii unei suprafețe de peste 62.000 de metri pătrați din domeniul de la Săvârșin în patrimoniul statului. Avocații Regelui au arătat că “potrivit art. 6 alin. 1 din 213/1998, fac parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale și bunurile dobândite de stat 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, dacă au intrat în proprietatea statului în temeiul unui titlu valabil, cu respectarea Constituției, a tratatelor internaționale la care România era parte și a legilor în vigoare, la data preluării lor de către stat,” iar statul nu a prezentat niciun fel de astfel sde titlu valabil. Astfel, Regele a câștigat pe fond la Curtea de Apel Timișoara, magistrații motivând că Statul Român a dobândit proprietarea în urma unor constrângeri morale din partea autorităţilor politice care s-a instaurat după decembrie 1947, încălcând Constituţia României.

Însă decizia acestiea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, de către Guvernul României. Judecătorii Curții Supreme au admis recursul, constatând printr-o sentință irevocabilă că trecerea terenului în patrimoniul statului este legală.

“Se admit recursurile, modifică sentința recurată în sensul că respinge excepția de nelegalitate ca neîntemeiată. Menține celelalte dispoziții ale sentinței,” se arată în minuta deciziei Curții.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)