Regele Mihai îi retrage lui Sorin Oprescu calitatea de membru al Ordinului Coroana României, acordată acestuia în 2011

Regele Mihai îi retrage lui Sorin Oprescu calitatea de membru al Ordinului Coroana României, acordată acestuia în 2011
Foto: realitatea.net

Biroul de presă al Majestății Sale a anunțat, luni, că Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, domnului Sorin Mircea Oprescu, anunță B1 TV.

„Această decizie a fost luată în conformitate cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011.

Domnul Sorin Mircea Oprescu a fost informat printr-o scrisoare din partea Cancelariei Decoraţiilor Regale despre retragerea acestui Ordin”, se arată în comunicat.

Oprescu a fost decorat, în martie, și de ambasada Franței cu legiunea de onoare.

În timpul ceremoniei, în apropierea sediului Ambasadei Franţei s-au adunat în jur de 30 de bucureşteni, majoritatea tineri, nemulţumiţi de distincţia acordată primarului de către Paris.

Acesţia au protestat paşnic, purtând pancarte cu mesaje legate de ceea ce nu le place la modul cum gestionează primarul Oprescu Capitala.

Tinerii au format un grup pe Facebook, apreciind că gestul Guvernului francez de a acorda cea mai înaltă distincţie primarului Bucureştiului este „pe cât de inexplicabil pe atât de revoltător”.

Sorin Oprescu era acuzat de tineri de distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al Capitalei, de uciderea câinilor fără stăpân, de evacuarea ilegală a peste 1.000 de oameni din zona Buzești-Berzei în timpul iernii 2011, de aprobarea unor construcții ilegale în numeroase zonele protejate și distrugerea unor repere ce țin de memoria comunității etc.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)