Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a declarat joi, 5 decembrie, într-un comunicat al instituției, după desecretizarea documentelor din ședința CSAT, că CCR ar fi trebuit să amâne decizia de amânare a primului tur și că, acum, Curtea are responsabilitatea de a-l scoate pe Călin Georgescu de pe buletinele de vot și de a dispune reluarea primului tur, legal.
„Curtea Constituțională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni și să insiste asupra verificării temeinice a legalității campaniei lui Călin Georgescu, desfășurată într-un mod atipic și lipsit de transparență, cu resurse declarate a fi de „zero lei”.
Au decis luni, însă contextul politic și noile informații de o gravitate excepțională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituțională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situația.”, se arată în comunicatul de presă al SNSPA.
Acesta subliniază că după „lovitura de stat eșuată” a Federației Ruse, CCR are responsabilitatea „imensă” de a-l scoate pe Călin Georgescu de pe buletinele de vot.
„Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eșuat.
Acum, în aceste condiții, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând și trăgând la răspundere pe toți cei care au contribuit la aceste acțiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acțiuni directe.”, a mai spus acesta.
„Dacă nu facem asta AZI, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deși știm adevărul – că Georgescu este un trădător de țară, antrenat, lansat și susținut în luptă de ruși –, continuăm să perpetuăm scenariul conceput și orchestrat de Kremlin.
O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în fața unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci și însăși democrația noastră.”, spune Remus Pricopie.
Acesta spune că primul tur al alegerilor prezidențiale trebuie reluat în condiții de legalitate deplină, sub supravegherea autorităților. „Este o datorie fundamentală, față de cetățeni și față de viitorul României”.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT, anunţă miercuri Administraţia Prezidenţială.
SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.
În plus, rapoartele arată atacuri cibernetice asupra instituțiilor electorale în ziua votului, care au continuat și după alegeri și arată sume importante de bani investite în campanie.