Reprezentanții agricultorilor: Am cerut instaurarea stării de urgență și oprirea exporturilor. Avem rezerve de cereale pentru două săptămâni

Reprezentanții agricultorilor: Am cerut instaurarea stării de urgență și oprirea exporturilor. Avem rezerve de cereale pentru două săptămâni
Foto: manager.ro

Reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) cer instituirea stării de urgență din cauza secetei, președintele organizației susținând că 80 la sută din cultura de porumb este compromisă. Printre altele, instituirea unei stări de urgență în agricultură ar însemna oprirea exporturilor.

Se pare că ministrul Agriculturii nu a fost de acord cu producătorii că trebuie instituită o astfel de stare, „trimițându-i la dicționar” pe cei din urmă, după cum a afirmat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

„Am cerut declararea stării de urgență din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dicționar. Ne-am uitat în dicționar și am văzut că se declară starea de urgență și din cauza calamităților naturale, printre care și seceta. Astfel, statul ar trebui să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin însilozarea lor în condiții de siguranță, și să pună în funcțiune toate instalațiile de irigații,” a spus Baciu, citat de Mediafax.

De asemenea, el susține că rezervele de cereale ale țarii mai ajung pentru cel mult două săptămâni, după care va fi nevoie să se recurgă la importuri. Mai mult, a declarat că peste 80% din culturile de porumb riscă să fie compromise, floarea soarelui riscăsă piardă50 de procente din producție, iar la grâu s-a obținut jumătate din cultura de anul trecut.

Pe de altă parte, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a spus că nu este cazul decretării unei stări de urgență, iar statul a luat câteva măsuri împotriva secetei.