CORONAVIRUS | Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: ”Nu excludem ca cele în spații deschise, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie” (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: ”Nu excludem ca cele în spații deschise, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie”  (VIDEO)
Foto: Captură B1 TV

Ludovic Orban, premierul României, a declarat luni, într-o conferință de presă, că restaurantele nu vor fi redeschise la 15 mai, atunci când țara intră în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus, ci nu este exclus ca cele în spații deschise să fie deschise la 1 sau 15 iunie.

Oficialul a spus că hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai, însă restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri.

”Aici trebuie să vă spun că, din evaluare de risc epidemiologică, restaurantele, mai ales în spațiile închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice și probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la ele, cel puțin în spații închise”, a menționat premierul.

Prim-ministrul a afirmat că înțelege că oamenii ar avea nevoie psihologic de relaxarea acestei măsuri, însă, sănătatea este de bază, iar persoanele mai pot aștepta o lună jumătate sau două pentru o perioadă mai sigură.

Cu toate acestea, nu este exclus ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie.

„Începe sezonul de vară cam în jurul datei de 15 iunie sau 1 iulie. Deci nu exludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele, este mai mic, dar trebuie să luăm măsurile specifice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului”, a precizat Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum va fi respectată distanțarea socială la terase și restaurante în această vară

Corina Martin, președinte al Asociației de Promovare Turistică din România (FAPT), a declarat că, între 15 mai și 1 iunie, se dorește redeschiderea teraselor, adică spațiile de alimentație publică deschise, cu o distanță de minimum doi metri între mese, cu maximum opt consumatori la aceeași masă și un număr maxim de 200 de persoane în acel spațiu deschis.

Ulterior, după 1 iunie, aceasta spune ”să începem să vorbim și de deschiderea restaurantelor, a cafenelelor, a barurilor. Și aici avem, desigur, norme, se păstrează acea distanță de doi metri între mese, dar introducem o capacitate maximă posibilă de 50%. Deci din numărul total de locuri al unui restaurant cu spațiu închis, 50% ar putea fi ocupat”.

Ministrul Afacerilor Interne: ”Din 15 iunie se poate vorbi de concedii”

Pe de altă parte. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a declarant, luni, că românii pot pleca în concedii abia după 15 iunie.

Acesta a mai precizat că hotelurile nu au fost închise, ci doar activitățile de alimentație publică din toate restaurantele, astfel că, la orice hotel cu restaurant, acesta nu-și poate desfășura activitatea.

”Noi am interzis activitatea cu publicul a restaurantelor, dar poate fi făcută în 2 variante: catering sau poate oferi room service în hotel”, a afirmat Marcel Vela.

Starea de urgență, înlocuită cu starea de alertă

Președintele României Klaus Iohannis a afirmat că, de la 15 mai, starea de urgență, impusă de pandemia de coronavirus, va fi înlocuită cu starea de alertă.

Astfel că, unele măsuri se vor relaxa. Mai precis, vor fi redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice și muzeele.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative