Restaurantele, deschise din 1 septembrie. Regulile pentru angajați și cum trebuie să procedeze clienții

Restaurantele, deschise din 1 septembrie. Regulile pentru angajați și cum trebuie să procedeze clienții
Foto: Pixabay

De marți, 1 septembrie, se redeschid restaurantele și cafenelele în interior, dar și cinematografele și instituțiile care organizează concerte sau spectacole. Reluarea activității, însă, se face în condiții speciale, dată fiind epidemia de coronavirus, și doar în județele în care incidenţa cumulată a îmbolnăvirilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Autoritățile au stabilit mai multe norme sanitare, menite să prevină răspândirea SARS-CoV-2 printre angajați și clienți. Barurile, cluburile şi discotecile rămân închise.

Restaurantele, redeschise din 1 septembrie

Guvernul Orban a decis redeschiderea restaurantelor din 1 septembrie. „E necesară această măsură pentru că altfel riscăm să distrugem complet acest sector economic. Deschiderea restaurantelor este un «must», o necesitate din punct de vedere economic pentru că altfel riscăm să-i falimentăm pe cei mai mulți dintre ei”, a argumentat premierul.

Au fost stabilite, însă, norme de protecție sanitară pentru desfășurarea activității.

Reguli în restaurante și cafenele:

 • angajații trebuie să poarte mască și mănuși
 • la intrare, pe mese și la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu dezinfectant
 • mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant (cel puțin o persoană de la masă trebuie să-și dea datele de contact)
 • intrarea se face pe baza unui triaj observaţional. Persoane cu semne de afecţiune respiratorie nu vor fi primite
 • distanţă de minimum 2 metri între mese
 • o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă
 • maximum 6 persoane la o masă (cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii)
 • unde se poate, trebuie organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor
 • unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință
 • meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta şi se dezinfectează după fiecare client
 • nu se poate mânca/ bea la bar și nici în picioare
 • dansul e interzis
 • clienții trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă
 • unde plata se face la casa de marcat, trebuie instalate panouri de protecție din plexiglas
 • se recomandă aerisirea cât mai frecventă a încăperilor

Cinematografele se redeschid și ele din 1 septembrie

Totodată, Guvernul a decis redeschiderea cinematografelor și instituţiilor care organizează spectacole sau concerte. Și în acest caz au fost stabilite norme de protecție santiară, menite să prevină răspândirea coronavirusului. Nu se poate depăşi 50% din capacitatea sălilor.

De asemenea, potrivit noilor norme, la evenimentele private organizate în interior pot participa maximum 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100.

Barurile, cluburile şi discotecile rămân închise.

Nelu Tătaru: Noi avem o evaluare care merge până în 1.500 de cazuri de coronavirus, în condițiile în care se respectă regulile

Luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că ei au o evaluare care merge până în 1.500 de infectări cu SARS-CoV-2, în condițiile în care se respectă regulile.

Întrebat ce așteptări au autoritățile, în condițiile în care se redeschid restaurantele, începe noul an școlar și vor avea loc și alegerile locale, ministrul a răspuns: „Noi avem o evaluare care merge până în 1.500 de cazuri, în condițiile în care se respectă regulile. În condițiile în care nu se respectă regulile, vom avea o creștere și atunci vom fi nevoiți să revenim cu restricții în zonele în care este cazul”.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 87.540 infectări și 3.621 decese. În ultima zi au fost depistați pozitiv încă 755 de oameni, din 6.943 de teste, iar 43 de pacienți COVID-19 au decedat. Peste 500 de pacienți sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.