Revelion cu repetiție în România: Află unde bate ceasul de două ori trecerea în noul an

Revelion cu repetiție în România: Află unde bate ceasul de două ori trecerea în noul an
Foto: artificiinunta.ro

Cetățenii români de origine maghiară se pot considera cu adevărat norocoși în noaptea de la cumpăna dintre ani. Primăriile din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, precum și cele din restul localităților cu comunități maghiare importante din Harghita și Covasna, au decis să sărbătorească de două ori trecerea în noul an, o dată după ora României și o dată după ora Ungariei.

Astfel respectând tradiția, care durează deja de 20 de ani, locuitorii care vor alege să petreacă pe străzile din Miercurea Ciuc își vor ura o dată “La Mulți Ani!” la ora zero, admirând focul de artificii organizat de autoritățile locale în cartierul Tudor și în centru localității.

Iar la ora 01:00, miezul nopții la Budapesta, oamenii să mai închine un pahar de șampanie pe acordurile imnurilor Ținutului Secuiesc și al Ungariei. Singurul inconvenient fiind că primăria nu și-a permis să organizeze un al doilea foc de artificii care să lumineze urările de „Boldog Új Évet!”.

„E criză şi nu sunt bani pentru două focuri de artificii, unul la ora zero şi unul la ora 01:00, ca în anii trecuţi, aşa că anul ăsta facem un singur foc de artificii, la ora Bucureştiului, şi gata. Şi nu vor fi nici concerte sau spectacole, ca în alte părţi, la noi la Miercurea Ciuc nu se obişnuieşte”, a spus viceprimarul Antal Attila, pentru gândul.info.

Tot bilingv va răsuna urarea tradițională și la Sfântu Gheorghe, localitatea mândrindu-se cu faptul că postul unguresc de televiziune Duna a transmis petrecerea de anul trecut, bineînțeles că ne referim la cea organizată de la ora 01:00, după ora Budapestei.

Și programul artistic pare segregat la Sfântul Gheorghe, unde Revelionul pe stil românesc va fi marcat de un concert al cântăreței Nicola pentru ca la ora 01:00, după intonarea nelipsitelor imnuri ale Ținutului Secuiesc și al Ungariei, scena să fie cedată unor artiști din Budapesta, care vor încânta cu acorduri de rock în limba maghiară.

„Noi considerăm că trăim în Europa Centrală şi trebuie să ne conformăm şi să sărbătorim intrarea în noul an şi la ora Europei Centrale”, a susținut primarul Antal Arpad. „Pentru focurile de artificii şi pentru concerte am alocat zero lei din bugetul local, toate cheltuielile vor fi suportate de sponsorii pe care i-am găsit”, a mai adăugat edilul, fără a specifica în ce valută au fost făcute sponsorizările și nici limba în care au fost încheiate.

„O să fiu şi eu, sigur, în centrul oraşului la ora 24, dar la ora 01:00 nu ştiu, o să văd atunci. Fiindcă pentru mine noaptea de Revelion e una obişnuită, fără nimic special, şi cum mă trezesc de obicei foarte devreme în fiecare dimineaţă, s-ar putea ca la o jumătate de oră după miezul nopţii să fiu deja în pat!”, a mai declarat edilul.