Rezerviștii chemați de Armata Română să participe la un exercițiu de mobilizare. Cu ce probleme se confruntat

Rezerviștii chemați de Armata Română să participe la un exercițiu de mobilizare. Cu ce probleme se confruntat
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Armata Română vrea să afle pe câți rezerviști se poate baza. În două județe din Oltenia, o parte dintre aceștia au fost chemați la unitățile militare ca să participe la un exercițiu de mobilizare, informează știrileprotv.

Rezerviștii nu se descurcă cu tehnica modernă

Ministerul Apărării Naționale a transmis că astfel de chemări se fac în fiecare an și nu au legătură cu situația din Ucraina. În România au fost oprite doar în perioada pandemiei.

Potrivit sursei citate, în jur de 3.000 de români care au făcut stagiul militar când acesta era obligatoriu în România sunt mobilizați, zile acestea, în unitățile din Dolj și Vâlcea. Angajații din armată care fac cu ei instrucție au vrut să se asigure întâi dacă mai știu să bată pasul de defilare.

În poligon, la Balta Verde, lângă Craiova, rezerviștii au primit muniție de război.

Culcați pe burtă, vegheați de aproape de militari, ca nu cumva vreunul să mânuiască greșit arma, rezerviștii cu vârste între 40 și 60 de ani au tras cu pistolul mitralieră.

Pregătire suplimentară pentru rezerviști

Armata nu a comunicat ulterior câte gloanțe au și atins țintele. Cei mai mulți dintre cei chemați în unitățile militare nu au mai pus mână pe o armă de când au terminat stagiul militar, adică de peste 20 de ani în cazul unora.

„Este evident o parte din ei nu mai sunt familiarizați acest nou tip de tehnică care este în dotarea armatei României și evident trebuie făcută o pregătire suplimentară. Mai sunt probleme de instruire la câțiva dintre ei”, precizează col. Mihai Bălțătescu, șef serviciu Statul Major al Apărării pentru știrileprotv.

Exercițiul de mobilizare care are loc zilele acestea în Dolj și Vâlcea a primit de la armată numele de cod „MOBEX DJ-VL-22”. Cei responsabili spun că este unul de rutină și că o activitate similară a avut loc în iunie în Bihor și Sălaj.

Chemările în unități ale rezerviștilor au rolul să stabilească pe ce oameni se poate baza armata în caz de război, relatează știrileprotv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”
09:55 - Ana Baniciu, cuvinte de laudă la adresa lui Radu Bănică: „Cel mai talentat dintre toți, ca să știți de la mine”
09:52 - Cutremurul care a lovit Turcia și Siria, anticipat de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid
09:39 - Snapchat, acuzat că favorizează traficul de droguri. Compania se confruntă cu procese pe bandă din partea unor părinți ai căror copii au folosit aplicația
09:28 - Oficial ucrainean: Rusia a început să „cerșească” negocieri prin intermediari
09:25 - Flavia Mihășan nu pleacă în vacanță fără cei mici: „Nu am simțit nevoia să plec fără copii”. Fosta asistentă TV a fost cu familia în Malta
09:24 - Situație disperată în Siria, după cutremure: „Ne luptam deja cu o epidemie de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei, nu uitați de noi!”
09:09 - La șase luni după ce a fost înjunghiat, Salman Rushdie spune că îi este greu să scrie
09:03 - Cazanciuc, despre legea care pedepsește cu închisoarea cu executare șoferii băuți sau drogați ce produc accidente mortale: Pur și simplu nu ne putem uita cum sunt oameni uciși pe străzi, apoi șoferii vinovați se pot urca iar la volan (VIDEO)
08:56 - Drumul României spre EURO 2024