Localnicii dintr-o comună maramureșeană, sătui de iarna târzie, au apelat la o practică veche de 12 ani, menit să aducă primăvara. Protagonista tradiție este o păpușă din baie, simbol al iernii, pe care localnicii o ard, un mod de a-i transmite primăverii că este așteptată cu brațele deschise.
Localnicii din Sângeorgiu de Mureș, îmbrăcaţi în haine de doliu, s-au alăturat unui cortegiu funerar care l-a plimbat pe Ferko, o păpușă din paie, pe străzile din comună. Deşi ceremonia are un aer sobru, mulţimea este cât se poate de bucuroasă.
„Reprezintă tot răul şi acum la sfârşitul iernii vrem să îl înmormântăm. Să dispară iarna, să vină căldura şi totodată, să fim iubitori şi buni”, au explicat localnicii, pentru Observator News.
„Mai demult domnul primar inventa tot felul de replici hazli aşa că şi noi am încercat să promovăm comunitatea noastră şi să aducem şi lucrurile bune”, a spus Szanto Srpad, organizator.
Iar cum focul are puterea de a distruge pentru totdeauna răul, sperietoarea de paie aducătoare de frig sfârșește prin a fi arsă.
„Această ardere simbolizează arderea iernii şi începerea primăverii, reînoirii, vine viaţa nouă”, „Săracul a murit şi aşa s-a şi dus iarna şi vine primăvara. Aşa e obiceiul. Mai mult îl plângem pe el. Dansăm, că ne si bucurăm că vine primăvara”, au spus localnicii.
După ce ceremonia a luat sfârșit, gospodinele i-au aşteptat pe invitaţi cu bucate alese. Seara, oaspeţii au luat parte la cea mai frumoasă cântare din comună, repertoriul fiind compus doar din cântece tradiţional maghiare. Obiceiul denumit popular Farşangul este păstrat cu sfinţenie în această zonă.