Discuţii aprinse în Parlament, pe tema ROBOR: Tăriceanu cere o nouă formulă de calcul, Isărescu jură cu mâna pe inimă că băncile nu manipulează (VIDEO)

Discuţii aprinse în Parlament, pe tema ROBOR: Tăriceanu cere o nouă formulă de calcul, Isărescu jură cu mâna pe inimă că băncile nu manipulează (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Creşterea ROBOR a generat discuţii extrem de aprinse în Parlament în cadrul audierii guvernului BNR. Mugur Isărescu a schimbat replici aprinse cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi senatorul Zamfir privind metoda de calcul şi suspiciunile de manipulare a ROBOR.

„Nu aţi înţeles. Vă mai explic o dată”, i-a spus Isărescu lui Zamfir. „Nefiind înțeles cu dvs, e normal. Haideți, spuneți”, a replicat senatorul ALDE. „Daţi-mi voie să vă explic și cum e cu lichiditatea”, a mai spus Isărescu.

În discuţie a intervenit şi Tăriceanu care a întrebat dacă nu se poate folosi o altă metodă de calcul, dar Isărescu a combătut ideea unei manipulări de calcul.

„Ideea de manipulare ROBOR vine de fapt din răspunsuri eronate la această întrebare a dvs. Sunt 3 întrebări şi încerc să răspund cât mai corect. 1 – ROBOR este piaţa interbancară esenţială pentru aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor, a pensiilor şi pentru echilibrele pe piaţa valutară. Cotaţiile la 3 luni sunt legate de operaţiune pe piaţa valutară, nu sunt manipulări, nu sunt false. 2 – legătura ROBOR cu creditele de consum ale populaţiei s-a făcut ulterior, ROBOR funcţionează în diferite forme din 1995. 3 – piaţa funcţionează 8 ore pe zi, fixingul durează doar 15 minute. Spunem că nivelul fixingului este corect pentru că Romania e una din puţinele ţări care se bazează pe faptul că fiecare banca este şi cumpărător şi vânzător”, a arătat Isărescu.

Tăriceanu a subliniat că nu este împotriva ideii de profit a băncilor, dar nu este să încerce sporirii profitului pe spatele românilor.

„Dle guvernator, eu nu am facut acuzaţii. Pe cei din Europa i-a prins cu degetul în clanţă. E firesc să existe aceste preocupări. E cea mai bună formulă aceasta cu acest fixing de dimineaţă de 15 minute?

Problema noastră este că profitul băncilor trebuie să fie suportate de economie”, a precizat preşedintele Senatului.

„Piaţa este numai interbancară. ROBOR nu are legătura cu creditul. Acolo se bagă băncile, cu mâna pe inimă, pe cuvântul meu, se bat până la o sutime. Dacă unul pierde, îl trage managerul de o ureche. Dobânda maximă la care se poate ajunge este de 3.5% Garantez, nu este nicio manipulare. Sunt manipulări, dar manipulări mediatice. Nu cred că se va ajunge la o formulă mai bună. Dar asta o fac după nas”, a spus Isărescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Anterior, Mugur Isărescu a mai avut un schimb foarte dur de replici cu Daniel Zamfir chiar în debutul audierilor. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe