România, condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din București / Ultimul incident major a fost cauzat de un incendiu la o fostă fermă de porci din Periş (FOTO)

România, condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din București / Ultimul incident major a fost cauzat de un incendiu la o fostă fermă de porci din Periş (FOTO)
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 30 aprilie, ora 16.00: Într-o primă reacție după condamnarea României, ministrul Mediului a declarat că rezultatul era unul previzibil deoarece Primăria Generală nu s-a preocupat să aibă un plan privind mediul și calitatea aerului. Costel Alexe a deplâns faptul că o țară întreagă a ajuns să fie condamnată din cauza unei „administrații locale iresponsabile”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București. Comisia Europeană ceruse CJUE să constate că statul român nu și-a îndeplinit obligațiile din tratatul de aderare referitoare la acest capitol. În perioada 2007 – 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală. De altfel, și de când a izbucnit epidemia de coronavirus sunt înregistrate cote ridicate de poluare în București, deși traficul e redus.

România, condamnată de CJUE pentru poluarea din Capitală

În decizia CJUE se arată că România a încălcat Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător. Ea nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin prin această directivă, mai ales cea de a se asigura că perioada de depășire a normelor de poluare este cât mai scurtă cu putință.

Decizia vorbește de „nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentrațiile de PM10 (pulberile fine – n.r.)” și de „nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în zona RO32101 (București, România)”.

România este acuzată că a încălcat articolul 23 alineatul (1) primul paragraf din directiva menționată, care prevede: „Atunci când, în anumite zone sau aglomerări, nivelul poluanților în aerul înconjurător depășește orice valoare‑limită sau valoare‑țintă, plus marja de toleranță pentru fiecare dintre acestea, statele membre se asigură că sunt întocmite planuri pentru aceste zone sau aglomerări pentru respectarea valorii‑limită sau valorii‑țintă respective, precizate în anexele XI și XIV”.

De asemenea, a fost încălcat și al doilea paragraf: „În eventualitatea unor depășiri a acelor valori‑limită al căror termen de atingere a expirat deja, planurile privind calitatea aerului stabilesc măsurile potrivite, astfel încât perioada de depășire să fie cât mai scurtă cu putință. Planurile privind calitatea aerului pot include, în plus, măsuri specifice vizând protecția grupurilor sensibile ale populației, inclusiv copiii”.

Decizia Curții nu prevede o amendă, ci doar obligația României de a lua măsuri pentru a corecta situația.

Poluarea din București și din împrejurimi, la cote ridicate și pe timpul epidemiei de coronavirus

Locuitorii din Capitală și din zonele învecinate au constatat de mai multe ori, chiar și de când a izbucnit epidemia de COVID-19, că aerul este extrem de poluat. Asta deși măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea bolii au făcut ca valorile de trafic să scadă considerabil. În plus, cotele ridicate de poluare se înregistrau mai ales pe timpul nopții.

„Nu murim de epidemie și ne omoară ăștia”, remarca, revoltat, un locuitor din Buftea.

Ministerul Mediului a anunțat că a dat mai multe amenzi și a identificat diverse cauze: „activități industriale, trafic rutier, încălzire rezidențială, șantiere de construire, salubrizare ineficientă, arderi necontrolate de deșeuri, fondul de poluare regional, precum şi condițiile meteorologice”.

Potrivit Gărzii de Mediu, printre cauze se numără: activitățile industriale, traficul, încalzirea rezidentială, șantierele și arderile necontrolate.

Foto: Ministerul Mediului / Facebook

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, dar și în dimineața acelei zile, în București s-a înregistrat un nivel record de poluare, din cauza unui incendiu puternic izbucnit la o fostă fermă de porci de pe raza comunei Periș. Ulterior s-a deschis un dosar penal, iar proprietarii au primit amenzi de 115.000 lei.

Foto: Ministerul Mediului / Facebook

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari