România, pregătită să acorde ajutor Croaţiei, în urma cutremurului. Raed Arafat a cerut ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni

România, pregătită să acorde ajutor Croaţiei, în urma cutremurului. Raed Arafat a cerut ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni
Foto: Twitter

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă transmite că statul român estepregătit să acordesprijin autorităților din Croația, în urma cutremurului de marți.

Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a cerut caechipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni

”În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoștință a nefericitului eveniment produs în Croația, țara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autoritățile române și-au arătat disponibilitatea de a interveni și a acorda sprijin autorităților croate.

Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Dat fiind faptul că situația se află sub permanentă monitorizare a autorităților române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîțu și a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni și totodată, să sprijine autoritățile croate în funcție de nevoile solicitate de aceștia, în baza solicitării de asistență internațională.”,a transmis, marţi, DSU, pe Facebook.

Uncutremurcu magnitudinea de 6,4 a avut loc, marți, în Croația. Seismul s-a resimțit în jurul orei 12.20. Centrulcutremurului a fost la 46 de kilometri de Zagreb, conform EMSC.

Seismul a avut loc la o adâncime mică, și anume 10 kilometri, conform Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Centrul Petrinja din Croația a fost distrus. Mai multe clădiri s-au prăbușit. Din primele informații, o persoană ar fi decedat.

Conformpresei italiene,cutremurul s-a simțit și în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo.

Multe alte persoane au fost rănite marţi, în cutremurul de magnitudinea 6,4 din Croaţia, a anunţat premierul croat Adrej Plenkovic, iar căutările continuă.

Seismul a cauzat surparea unor imobile în oraşul Petrinja (centru), iar centrala nucleară Krsko din Slovenia a fost oprită ”din precauţie”, în contextul în care un cutremur a avut loc în Croaţia şi luni.