România primeşte peste 698.000 doze de vaccin Pfizer și peste 100.000 doze de vaccin Vaxzevria, produs de AstraZeneca

România primeşte peste 698.000 doze de vaccin Pfizer și peste 100.000 doze de vaccin Vaxzevria, produs de AstraZeneca
Foto: Inquam Photos / George Călin

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că România va primi, luni, o nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 698.490 doze, dar și 108.000 doze de vaccin Vaxzevria, produs de AstraZeneca.

698.490 doze de vaccin Pfizer sosesc în România

Vaccinurile companiei Pfizer vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, mai arată CNCAV, potrivit unui comunicat de presă.

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:

Centrul Național de Stocare București: 231.660 doze;

Centrul Regional de Depozitare Brașov: 60.840 doze;

Centrul Regional de Depozitare Cluj: 99.450 doze;

Centrul Regional de Depozitare Constanța: 60.840 doze;

Centrul Regional de Depozitare Craiova: 70.200 doze;

Centrul Regional de Depozitare Iași: 81.900 doze;

Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 93.600 doze.

Până la acest moment, țara noastră a recepționat 7.214.669 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 5.847.392 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

„În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, conform sursei.

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca vor intra în țară

108.000 doze de vaccin Vaxzevria ajung luni la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Până în prezent, țara noastră a recepționat 2.330.880 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.