România se află pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur

România se află pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur
Foto: Pixabay

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, piaţa locală fiind între primii zece clasaţi la nivel european, arată un top realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Visual Capitalist.

Topul țărilor la consumul de alcool

Pe primele locuri în top, cu un consum de aproape 13 litri per capitală, se află Letonia şi Cehia, iar la coada clasamentului sunt Italia, Suedia şi Grecia.

Valoarea se traduce astfel într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, respectiv băuturi cu o concentrație alcoolică de cel puțin 15% volum.

La nivel mondial, 8 dintre cele 10 ţări cu cel mai ridicat consum de alcool pe cap de locuitor se află în Europa. În mare parte, sunt ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care Letonia (locul 2), Republica Cehă (locul 3), Lituania (locul 4) şi Austria (locul 5). Pe primul loc în privința consumului de alcool pe cap de locuitor sunt Insulele Cook, care conduc în lume cu un consum anual de 13L de alcool pe cap de locuitor, arată Visual Capitalist.

Datele OMS sunt valabile la nivel de 2019, cel mai recent an pentru care există date. Însă, pandemia de coronavirus a mutat consumul din restaurante și baruri acasă şi astfel a crescut canalul de retail.

Conform unei analize de situație întocmite de Institutul Național de Sănătate Publică la nivel european, în 2021 aproximativ 58 milioane de indivizi sunt mari consumatori de alcool, iar 23 milioane sunt dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% din femei).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori
16:21 - Adrian Mititelu ar urma să iasă din închisoare. Fiul său a anunțat că patronul FCU Craiova a câștigat procesul la Curtea Constituțională
15:58 - Maria Zaharova, supărată foc pe YouTube. Ministerul de Externe rus vine cu o răzbunare
15:55 - Bolurile de Supă din Carton,Cea Mai Bună Soluție Pentru un Viitor Eco Friendly
15:52 - Fabrica de zahăr din Luduș va fi cumpărată de statul român de la compania franceză care vrea să o vândă