România, tot mai îndatorată: „Discotecă” Teodorovici a mai împrumutat 2 MILIARDE de euro. În martie, Finanţele mai contractaseră încă 3 MILIARDE

România, tot mai îndatorată: Discotecă Teodorovici a mai împrumutat 2 MILIARDE de euro. În martie, Finanţele mai contractaseră încă 3 MILIARDE
Sursă foto: Facebook / Eugen Teodorovici

Ministerul Finanţelor a ieşit marţi din nou pe piaţă cu două emisiuni în valoare totală de 2 miliarde euro, potrivit unui ordin al ministrul Eugen Teodorovici. Acest nou vine după ce în luna martie, Finanţelor au mai contractat un alt împrumut de 3 miliarde euro de pe piețele externe.

“Se aprobă contractarea de către MFP a unor împrumuturi externe de capital în cadrul Medium Term Notes în sumă de până la 2 miliarde euro, prin lansarea unei noi serii de obligațiuni cu maturitatea la 7 ani și redeschderea emisiunii cu scadența în data de 3 aprilie 2049, cupon 4,526%”, se arată în ordinul publicat în Monitorul oficial.

Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank, ING Bank, BNP Paribas și UniCredit Bank.

Ministerul a putut să împrumute o sumă atât de mare a doua oară după ce la începutul lunii iunie a fost publicat în monitorul oficial o Hotărâre care permite Ministerului Finanțelor să împrumute echivalentul a 5,25 miliarde euro de pe piețele externe.

Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro și dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 26,98 miliarde euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României, valabil în data de 01 aprilie 2019).