România, sub cod galben de vijelii, grindină, dar și caniculă. Temperaturile maxime ajung până la 39 de grade Celsius

România, sub cod galben de vijelii, grindină, dar și caniculă. Temperaturile maxime ajung până la 39 de grade Celsius
Caniculă în București / Foto: Pixabay.com

Meteorologii ANM au emis două avertizări de tip cod galben, una pentru instabilitate atmosferică accentuată, ce anunță ploi, vijelii și grindină, iar cea de-a doua pentru caniculă.

Cod galben de vijelii și grindină

Avertizarea meteo este valabilă în intervalul 12 iulie, ora 11.00 până la data de 12 iulie ora 12.00. În acest interval, metrologii ANM anunță  instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a zonei montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Cod galben de ploi și vijelie / Foto: ANM

7 județe din România, sub cod galben de caniculă

Codul galben de caniculă este valabil din data de 12 iulie și până în data de 14 iulie. Meteorologii anunță că în intervalul menționat, valul de căldură se va intensifica în vest și sud-vest, iar disconfortul termic va crește în cea mai mare parte a țării.

În Crișana, Banat, în vestul și sudul Olteniei vremea va deveni caniculară, cu temperaturi maxime, luni, de 34…36 de grade, apoi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general între 18 și 22 de grade.

Cod galben de caniculă / Foto: ANM
Urmăriți B1TV.ro și pe