Aproximativ 3780 de tone de deşeuri venite din diverse ţări și continente sunt doar cantitățile depistate și întoarse de autorităţile române de la punctele de frontieră, în 2022.
În cele mai multe situaţii, acești munți de gunoaie au fost trimiși înapoi doar din cauza unor nereguli în documentele de însoţire, a informat, vineri, Poliţia de Frontieră Română.
Astfel, în 11 luni ale anului în curs, au fost identificate 246 transpori ilegal de deşeuri din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Austria, Ungaria, Elveţia, Olanda, Serbia, Italia, Suedia, Danemarca, Franţa, Macedonia, Polonia, Slovacia, dar şi din Turcia sau Canada.
„În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 3.780 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu. Ulterior, deşeurile, constând în metal şi hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României”, a transmis Poliţia de Frontieră.
Munți de gunoaie, zeci de tone de deșeuri transportate cu TIR-uri sau camioane sunt oprite aproape zilnic la frontierele României.
Deși sunt mult mai ușor vizibile și mai voluminoase decât transporturile de emigranți ilegali, autoritățile din Olanda, Austria sau restul țărilor de unde provin sau pe teritoriul cărora sunt tranzitate aceste cantități uriașe de gunoaie nu fac niciun efort de a le opri în drumul lor România sau alte țări din Estul Europei.