Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Peste 80% dintre locuințe nu sunt asigurate, în ciuda legislației

Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Peste 80% dintre locuințe nu sunt asigurate, în ciuda legislației
Foto: Pixabay.

În România existau, la finalul anului 2021, aproape 9,6 milioane de locuințe și doar puțin peste 1,8 milioane de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor. Astfel,  81% dintre proprietarii de locuințe din România ar acoperi din propriul buzunar pagubele provocate de un cutremur mare sau de inundații, calamități cu o frecvență de apariție nu chiar mică la noi în țară, scrie economica.net.

Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) la finalul anului 2021 erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurări facultative de locuință, ceea ce înseamnă că, din totalul de 1,8 milioane, doar 300.000 de polițe sunt asigurări simple, polițe PAD impuse de lege.

Altfel spus, sub 4% dintre proprietarii din România s-au asigurat împotriva dezastrelor de teama amenzilor prevăzute de lege sau convinși de campaniile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), organism înființat prin lege cu principalul scop de a crește gradul de asigurare a locuințelor în România.

Restul de 1,5 milioane de polițe PAD au fost vândute automat, în condițiile în care, din 2016 legea spune că o asigurare facultativă nu poate fi vândută decât la pachet cu polița obligatorie împotriva dezastrelor.

Ar mai fi de precizat și că cea mai mare parte a celor 1,5 milioane de români care dețin o asigurare facultativă de locuință au încheiat polița obligați fiind de băncile de unde au luat creditul pentru casă.

Cât costă asigurarea de locuință

Asigurarea obligatorie de locuință acoperă doar riscurile de cutremur, inundație naturală și alunecări de teren și doar în limita unor daune de 20.000 de euro. Asigurarea costă 20 de euro pe an. Teoretic, cei care nu dețin o astfel de poliță sunt pasibili de amenzi de până la 500 de lei.

Polițele facultative de locuință sunt asigurări mai complexe, care acoperă și riscurile de incendiu de inundație de conductă și care au și componente pentru despăguburea bunurilor din locuință (mobilă, electronice etc) și chiar a terților păgubiți (vecinii afectați de un eventual incendiu sau de o inundație de conductă).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest