S-a aprins Lumina Sfântă la Ierusalim: La ceremonia oficiată de Patriarhul Teofil al III-lea au participat 2.500 de oameni (VIDEO)

S-a aprins Lumina Sfântă la Ierusalim: La ceremonia oficiată de Patriarhul Teofil al III-lea au participat 2.500 de oameni (VIDEO)
foto: Pixabay

Imagini impresionantela Sfântul Mormânt, unde sâmbătă s-a aprins Lumina Sfântă. Din cauza pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor sale specifice, numărul persoanelor prezente la ceremonia condusă de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a fost limitat la 2.500.e.În Israel s-a deplasat și o delegație a Patriarhiei Române, care va aduce Sfânta Lumină în România.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seară, de o delegație a Patriarhiei Române

Părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, este cel care va aduce Lumina Sfântă în România, sâmbătă seară. La Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, va fi oferită către delegații eparhiilor Patriarhiei Române, potrivit agenției de presă Basilica.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini este un eveniment de maximă importantă pentru Biserica Ortodoxă, eveniment care se desfășoară în mai multe etape și care începe în dimineața Sâmbetei Mari, când se sting toate candelele din interiorul Bisericii, iar Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară curată.

Patriarhul grec al Ierusalimului intră în Biserică după ora 12 și începe tradiționala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt. O altă etapă a ceremonialului este cea reprezentată de intrarea în Mormânt, care se petrece abia după ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare.

Alături de Patriarh, în Sfântul Mormânt intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în „încăperea îngerilor”, în esență o anticameră a Sfântului Mormânt, de unde îl urmărește pe Patriarh.

Totodată, o altă etapă este cea în care Patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni.

Ceremonia este încununată de momentul în care Patriarhul iese din Sfântul Mormânt și începe să împartă Lumina Sfântă către enoriași.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)