S-a descoperit o stea! Bârlad V1 noua’’vedetă’’ a cerului: “Până la urmă s-a dovedit că este o stea variabilă. Am raportat-o la Asociația Americană pentru Observarea Stelelor Variabile!”

S-a descoperit o stea! Bârlad V1 noua’’vedetă’’ a cerului:  “Până la urmă s-a dovedit că este o stea variabilă. Am raportat-o la Asociația Americană pentru Observarea Stelelor Variabile!”
Foto: facebook Observator Bârlad

EXCLUSIV ONLINE // O echipă de la Obervatorul Astronomic de la Muzeul ’’Vasile Pârvan’’ din Bârlad a descoperit o stea variabilă. Bârlad V1 își schimbă luminozitatea pe parcursul a 98 de minute și a fost descoperită din greșeală în timpul unor teste care măsurau luminozitatea corpurilor cerești deja existente. Muzeograful Observatorului Astronomic, Ciprian Vîntdevară, a explicat pentru B1.ro cum a fost posibilă o astfel de descoperiere.

A fost întâmplătoare și nu neapărat pentru că undeva pe la începutul lunii noiembrie am vrut să facem niște teste, să vedem dacă putem să realizăm observații fotometrice. Observațiile fotometrice sunt acele observații la corpuri cerești în care le analizăm lumina, fluxul de lumină și realizăm o curbă de lumină într-un soft, într-un program special. Cadrul ales a fost la întâmplare, undeva în dreptul constelației Perseus.

Întâmplarea a făcut ca în cadrul respectiv, era cadru test, să fii o stea variabilă și de aici a început totul. Pentru că nefiind în baza de date a trebuit să o mai observ din nou să vedem dacă nu este o greșeală și până la urmă s-a dovedit că este o stea variabilă. Am raportat-o la Asociația Americană pentru Observarea Stelelor Variabile și așa la sfârșitul lunii decembrie am primit confirmarea că steaua este descoperită cu numele Bârlad V1” a spus Ciprian Vîndevară.

De ce au ales astronomii să dea tocmai numele localității unde a fost descoperită steaua și cât de importantă este descoperirea?

’’Am ținut de mult timp să fac lucrul acesta ca dacă am o descoperire să pun numele orașului Bârlad pe cer, și V1 de la variabilă, prescurtarea de la variabilă și 1 pentru că este prima stea variabilă descoperită.

Este un domeniu destul de dificil, concurența este mare. Tipul acesta de stele variabile sunt foarte multe descoperite și se descoperă în continuare destul de multe, dar la fel de adevărat este faptul că sunt multe stele variabile care încă nu sunt descoperite și așteaptă să fie. Față de o stea obișnuită cum este Soarele, ar fi o stea nevariabilă, cu toate că și Soarele are un fel de variație, cam odată la 18 ani, este acel ciclu solar, stele variabile își schimbă strălucirea. Când devine mai strălucitoare, când mai slab strălucitoare. Au de regulă un ritm constant, tipul acesta de stele se numesc Delta Scuti, mă refer la refer la steaua de la Bârlad, este de tip Delta Scuti, și are o variație de 98 de minute. Adică în intervalul acesta de timp ajunge la o maximă și la o minimă în strălucire și după aceea se reia. Diferența de strălucire nu poate fi sesizată cu ochiul liber pentru că este foarte mică” a mai spus muzeograful.

Foto: cum își schimbă luminozitatea steaua în 98 de minute

Întrebat ce intenționează să facă cu această stea, Ciprian Vîntdevară a spus că celebrele vânzări pe internet care dau dreptul cumpărătorului de a numi o stea nu sunt valabile pentru baza de date unde sunt înregistrate aceste descoperiri.

’’Așa zisele vânzări pe internet de stele sunt altceva, ele nu își schimbă numele, e doar o chestie aparentă, ele rămân cu numele care le-a fost dat de cei care le-au descoperit” a concluzionat cel care a descoperit steaua.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare