Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, în timpul pandemiei. Ce condiții trebuie să respecte credincioşii

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, în timpul pandemiei. Ce condiții trebuie să respecte credincioşii
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, se va desfășuraloc în acest an în condiții speciale, de duminică până marţi.A fost format un culoar unic, astfel încât să fie respectate măsurile impuse de pandemie.

Moașteleau fost scoase duminică dimineața în procesiune și așezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală din Capitală,unde vor fi, până la sfârşitul zilei de marţi, 27 octombrie, potrivit Digi 24.

Pe trotuar sunt trasate marcaje care să îi facăpe oameni să respecte distanța de 1,5 metri unul față de celălalt.

Credincioșii vor putea să vină să se roage la moaștele sfântului Dimitrie cel Nou doar trei zile. La Pelerinaj vor merge doar ceicare au locuință sau reședință în Capitală. Jandarmii se vor asigura de respectarea acestei măsuri, care la fel ca la Sf Parascheva de la Iași, le vor verifica buletinele tuturor celor care vin pe Dealul Mitropoliei.

Alături de aceste sfinte moaşte vor sta cele ale Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie, informează Patriarhia Română.

Măsurile speciale care au fost adoptate în acest an

Potrivit Patriahiei, credincioșii din municipiul București trebuie să respecte următoarele măsuri:

  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele
  • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe
  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare
  • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie
  • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.
  • renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
  • reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
  • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar trei zile (25-27 octombrie);
  • protejarea raclelor cu moaştele sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

– Între orele 9,00 -12,30, va avea locSfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

– Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9,30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

– Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9,00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu cei trei episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

– Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe